Какво представляват нарушенията на синтеза на жлъчни киселини?

Нарушения на синтеза на жлъчни киселини са група от редки метаболитни нарушения, характеризиращи се с дефекти в производството (синтеза) на жлъчни киселини. Жлъчните киселини са химични съединения, които имат няколко роли в организма, като – активиране на панкреасната липаза; подпомагане на чревната абсорбция на мазнини и мастноразтворими витамини; и задържане на размножаването на гнилостните бактерии в тънките черва.


Жлъчните киселини влизат в състава на жлъчния сок и се образуват от холестерол, следователно синтезът на жлъчните киселини служи като основен път за разграждане и елиминиране на холестерола от тялото. Неспособността да се произвеждат нормални или функционални жлъчни киселини води до натрупване на анормални жлъчни киселини и други вещества, които обикновено биха се разградили (междинни метаболити) в тялото.В резултат на това натрупване на анормални жлъчни киселини, междинни метаболити и холестерол може да се увредят определени органи. Основният симптом на повечето (но не на всички) нарушения на синтеза на жлъчни киселини е прекъсване или потискане на оттичането на жлъчния сок от жлъчните пътища към червата (холестаза) и малабсорбция (нарушено усвояване) на мастноразтворими витамини.


В определени случаи и могат да се развият допълнителни симптоми като прогресивно неврологично увреждане дори при липса на чернодробно заболяване. В много случаи симптомите присъстват при раждането или по време на периода на новороденото. Ако не бъдат лекувани, по-тежките форми на тези нарушения в крайна сметка могат да прогресират и да причинят животозастрашаващи усложнения като цироза на черния дроб и чернодробна недостатъчност.

 

Много от тези нарушения могат да бъдат успешно лекувани чрез заместване на липсващите жлъчни киселини (заместителна терапия с жлъчни киселини). Нарушенията на синтеза на жлъчни киселини се причиняват от мутации в специфични гени. Повечето от тези мутации се унаследяват по автозомно-рецесивен модел.


Какви са причините за появата на нарушенията на синтеза на жлъчни киселини?

Нарушенията в синтеза на жлъчните киселини могат да бъдат класифицирани като първични или вторични. Първичните разстройства включват вродени дефицити в ензимите, необходими за предизвикване на химични реакции (катализиране), необходими за синтеза на двете основни жлъчни киселини, известни като холна киселина и хенодезоксихолева киселина.


Вторичните разстройства включват нарушения, които засягат транспорта на жлъчни киселини, като фамилна интрахепатална холестаза с ниски нива на гама-глутамил трансфераза (ГГТ) и дефицит на MDR3 (известни заедно като първична фамилна интрахепатална холестаза) и синдром на Смит-Лемли-Опиц (Smith-Lemli-Optiz).


Библиография:
Heubi JE. Bile Acid Physiology and Alterations in the Enterohepatic Circulation. In: Pediatric Gastrointestinal and Liver Disease, 4th edition. Wyllie R, Hymans J, Kay M, editors. 2011 Elsevier Saunders, Philadelphia, PA. Pp. 20-27.

Setchell KDR, O’Connell NC. Disorders of Bile Acid Synthesis and Metabolism. In: Liver Disease in Children, 3rd edition. Suchy FJ, Sokol RJ, Balistreri WJ, editors. 2007 Cambridge University Press, New York, NY. Pp. 736-766.
National Organization for Rare Disorders (NORD). Bile Acid Synthesis Disorders