Редица болестни състояния могат да влошат контрола на захарния диабет. Най-често това са различни инфекции, причинени от бактерии или вируси, като простудни заболявания (настинки), грип, възпаление на ухото, на зъби, ангини, синуити, бронхити, пневмонии, инфекции на бъбреците или пикочните пътища (пиелонефрит, цистит), стомашно-чревни инфекции, кожни инфекции (диабетни рани по стъпалата или други).

 

Трябва да се има предвид, че захарният диабет води до отслабване на имунната система. Това прави хората със захарен диабет, особено тези с лош гликемичен контрол, по-податливи към инфекции. Те биха по-трудно се преборили с тях, отколкото един недиабетик.  


 

Влошената компенсация на захарния диабет невинаги е в съответствие с тежестта на инфекцията. Понякога видимо леки инфекции могат да причинят сериозни проблеми. При инфекции обикновено кръвната захар се повишава. Освен това има риск и от поява на ацетон в урината.

 

На какво се дължи появата на ацетон?

Наличието на ацетон в организма е вредно, а натрупването му в по-голямо количество е опасно състояние. 

 

Ацетонът е един от трите кетотела, които се образуват в тялото ни при липса на кръвна захар -  основният източник на енергия за клетката. Това може да се случи и при здрави хора - при гладуване, но при хората със захарен диабет се дължи на липсата на инсулин. 

 

При отсъствие на инсулин, кръвната захар се задържа в кръвта и не може да се вкара в клетката. Когато организмът не е в състояние да осигури нужната енергия от захарта, той прибягва към алтернативни източници, кактиво са мазнините.

 

При разграждането на мазнините се образуват странични продукти, наречени кетони и най-познатият от тях е ацетонът. Това са кисели вещества, които натрупани в по-големи количества подкиселяват кръвта и могат да доведат до ацидоза. 

 

Как можем да определим наличието на кетони?

Ацетонът може да се установи в урината посредством специални тест-лентички. Изследването трябва да се има предвид при нива на кръвната захар над 15 ммол/л.

 

Днес има и специални апарати (подобни на глюкомери), които позволяват измерването на т.нар. бета-кетони в кръвта или по-конкретно – нивата на бета-хидроксимаслената киселина. Тя е преобладаващото кетотяло, което се образува в случаи на кетоацидоза и нейните нормални нива са под 0,6 ммол/л.

 

Какви са симптомите?

Към типичните за съответната инфекция симптоми трябва да се вземат под внимание и следните признаци на повишена кръвна захар:

 • Силна жажда;
 • Често уриниране;
 • Суха кожа и чувство за сухота в устата;
 • Постоянен глад;
 • Замъглено зрение.

 

В ранния етап на инфекцията кетоните може още да не са налице в кръвта. След пълно изчерпване на инсулиновите запаси те се образуват и при натрупването им в по-голямо количество към симптомите се добавят и следните признаци:

 • Гадене, повръщане;
 • Ацетонов дъх от устата (дъх на гнили ябълки);
 • Дълбоко дишане;
 • Сънливост;
 • Силна отпадналост.

 

При тежки състояния може да се наруши съзнанието и да настъпи кома. 

 

Състоянието, при което са налице повишени нива на кръвната захар и кетоните в кръвта, и последваща от това ацидоза, се означава като диабетна кетоацидоза.

 

Съвети при съпътсваща инфекция 

 

 1. Никога не спирайте назначената от лекар антидиабетна терапия!
 2. Изследвайте кръвната захар и ацетона/бета-кетоните поне 4 пъти дневно!
 3. При висока кръвна захар (над 10 ммол/л) увеличете обичайната доза на инсулина!
 • 10-14 ммол/л – с 2Е допълнително бърз инсулин;
 • 15-19 ммол/л – с 4Е допълнително бърз инсулин;
 • над 20 ммол/л – с 6Е допълнително бърз инсулин;

   

NEWS_MORE_BOX

   

   4. Хранете се! Гладуването може да задълбочи образуването на кетотела!

 

   5. Пийте много течности (вода, неподсладени чайове)!

 

   6. Почивайте в леглото!

 

   7. Вземете мерки за овладяване на инфекцията!

 

   8. При първа възможност се консултирайте с Вашия лекар!

 

Бактериалните инфекции изискват лечение с антибиотици, предписани от лекар. Вирусните инфекции обикновено се лекуват симптоматично – с антипиретици, витамини и др.

 

Имайте предвид, че диабетната кетоацидоза е остро състояние, което в някои случаи може да бъде животозастрашаващо. При влошаване на състоянието се препоръчва незабавно да се потърси лекарска помощ, защото може да се нуждаете от болнично лечение!