Проблем за шофиращия диабетик може да се окажат честите хипогликемии, отслабеното зрение в резултат на диабетната ретинопатия или катаракта и по-рядко – засягането на нервите на крайниците в резултат на диабетната полиневропатия със загуба на чувствителността им или тежко увреждане на техните съдове.

 

Риск от хипогликемия


Хипогликемията по време на шофиране може да стане причина за пътна злополука, затова е изключително важно всеки човек с диабет да знае как да се предпази от нея или какво да прави ако все пак спадне кръвната захар.

 

Рискът за хипогликемия съществува предимно за диабетиците на инсулинолечение и особено тези на интензифициран инсулинов режим с 4-кратно прилагане на инсулин за деня. Имайте предвид, че от пероралните медикаменти - често използваните сулфанилурейни препарати и в по-малка степен – меглитинидите, могат също да предизвикат хипогликемия, ако приемът им не се последва от хранене.

 

За да се предпазите от хипогликемия по време на път, преди да тръгнете приемете необходимото количество въглехидрати (хлебни единици). Добре би било да измервате с глюкомер кръвната захар преди и по време на дълги пътувания. 

 

Спирайте по-често за почивка, за да измервате кръвната захар и да приемете нужните Ви хлебни единици в случай на по-ниска кръвна захар. Имайте предвид, че оптималните стойности на кръвната захар преди хранене се препоръчва да са между 4,4 - 7,2 ммол/л. При кръвна захар ≤ 3,9 ммол/л се препоръчва да се приеме бързодействащ въглехидрат. Всяка храна, съдържаща захар би покачила нивата на кръвната захар. За предпочитане е да се вземе 15 грама захар под формата на бучки захар (3 броя), пакетчета захар (7 броя от 2 грама), захарни бонбони (3-4 броя), мед (2 чаени лъжищи) или захар, съдържаща напитка (кока-кола, фанта и т.н.). Знайте, че шоколад, шоколадова вафла, шоколадов бонбон или друго шоколадово изкушение не би покачило бързо кръвната захар в момент на спешност, защото съдържащото се в тях мазнини забавят усвояването на захарта!  

 

Имайте винаги захар под ръка на достъпно място в колата! Така няма да сте неприятно изненадан от неочаквани проблеми – задръстване по пътищата, ненадейна физическа активност, например ако Ви се наложи да сменяте гума и др. 

 

Признаците на хипогликемия обичайно са разтреперване, сърцебиене, замъгляване на зрението, изпотяване и чувство на глад. При наличие на такива оплаквания отбийте от пътя и спрете колата, след което веднага вземете 15 грама захар. След овладяване на хипогликемията Ви препоръчваме да приемете допълнително около 1 хлебна единица (½ филия хляб, 1 ябълка, ½ банан или др.). 

NEWS_MORE_BOX

 

В случай, че не разпознавате хипогликемията – не усещате признаците й поради съпътстваща автономна полиневропатия, трябва по-често да контролирате кръвната захар. Ако това не е възможно, Ви препоръчваме да приемате по 1 хлебна единица на всеки час.

 

Носете винаги със себе си картата на диабетка! Тя може да потрябва в случай на пътно-транспортно произшествие.

 

Влошаване на зрението

Високата кръвна захар може да доведе до смушения в зрението – замъглен поглед, затруднения при гледане наблизо и надалеч. Тези оплаквания може да са налице в началото - при изявата на заболяването. Ето защо не е за препоръчване да шофирате в първите дни след откриването на диабета, докато не се стабилизира кръвната захар!

 

При установени вече изменения в очите, свързани с диабетната ретинопатия, бъдете много внимателни! В резултат на нея може да настъпи потепенно отслабване на зрителната острота или внезапно влошаване на зрението в резултат на настъпил кръвоизлив в окото. За предпочитане е, при диагностицирана пролиферативна диабетна ретинопатия с повишен риск от вътреочни кръвоизливи, да се избягва шофирането, с цел Вашата и на другите участници в движението безопасност!