Гастритът обикновено протича без конкретна симптоматика. При проявата на симптоми те могат да бъдат различни при всеки пациент и да включват:

  • Болка;
  • Дискомфорт;
  • Гадене или повръщане;
  • Диспепсия - нарушено храносмилане;
  • По-тежките форми на гастрит, каквито са ерозивният и радиационният гастрит, могат да се наблюдават периодично гадене или повръщане;
  • При ерозивен и радиационен гастрит, както и при гастректомичен и атрофичен гастрит, може да се наблюдава нарушено храносмилане. Леката диспепсия е характерна за острия стресов гастрит.

Усложнения при гастрит

  • Кървене;
  • Язви;
  • Стесняване на изхода на стомаха.

Острият стресов гастрит може да се съчетае с кървене в дните след инфекция или травма, но кървенето, само по себе си, обикновено настъпва по-бавно при хроничен или радиационен ерозивен гастрит. Ако кървенето е леко и слабо, често може да не предизвика симптоми или да доведе само до поява на черни изпражнения - мелена, което се дължи на черния цвят на смляната кръв. Ако кървенето настъпи по-бързо и е по-значително, може да се наблюдава кръв както в изпражненията, така и в повърнатите материи. Продължителното кървене може да причини симптоми на анемия: умора, слабост и замаяност.


 

Гастритът може да напредне и да доведе до развитие на стомашни язви - известна още като пептична язва, което може да е свързано с влошаване на симптомите. Ако язвата перфорира стомашната стена, стомашното съдържимо може да изтече в коремната кухина, което ще доведе до възпаление и понякога инфекция на перитонеалната лигавица - перитонит, съпроводена с внезапно влошаване на болката. Някои усложнения на гастрита се развиват бавно. Фиброзата и стенозата на терминалната част на стомаха са едни от възможните последици от гастрита, особено при радиационен и еозинофилен гастрит. Те могат да доведат до силно гадене и често повръщане. При болестта на Менетрие може да възникне задържане на течности и подуване на тъканите - оток поради повишената загуба на протеин през възпалената стомашна лигавица.

 

Гастритът след гастректомия и атрофичният гастрит могат да бъдат придружени от симптоми на анемия, като умора и слабост, поради намалено производство на вътрешен фактор от пристенните клетки на стомаха - протеин, който свързва витамин B12, който му помага да се абсорбира и използва в производството на червени кръвни клетки. При малка част от пациентите с атрофичен гастрит стомашната тъкан се променя в друг вид храносмилателна тъкан - процес на метаплазия, която при още по-малка част от хората прогресира до рак на стомаха.

 

Референции:

https://www.msdmanuals.com/fr/accueil/troubles-digestifs/gastrite-et-ulcère-gastroduodénal/gastrite