Кога щитовидната жлеза не работи както трябва
Оплаквате се от умора ежедневно, без видима причина. Изпадате в състояние на „липса на ум“, необяснимо напълняване, изпитване на хлад или загуба на коса... Или обратното, като „пренавита пружинка“ сте, потите се много и почти постоянно изпитвате тревога...
И при едната, и при другата група симптоми, се налага консултация с ендокринолог и изследване на щитовидните хормони.
Щитовидната жлеза е един от най-важните регулаторни органи на организма и ума. Проблеми с нея по-често имат жените. Навременното поставяне на диагноза и започване на лечение е от съществено значение за предотвратяване на сериозни здравословни проблеми.


Щитовидната жлеза
Щитовидната жлеза по форма наподобява пеперуда. Разположена е почти в основата на шията. Хормоните, които синтезира, регулират енергийните процеси в организма. Скоростта на обмяната на веществата зависи от количеството отделени тироидни хормони. Всяко едно отклонение от нормата, над и под референтните граници, води до поява на широк диапазон симптоми, част от които изглеждат противоположни.


Напълняване или отслабване

Резките, необясними промени в теглото са показател за заболяване на щитовидната жлеза. Напълняването е признак за забавените й функции и недостиг на тироидни хормони. Състоянието се означава като хипотироидизъм. И обратното, когато щитовидната жлеза отделя повече от необходимото количество хормони, се отслабва. За разлика от хипертироидизма, хипотироидизъм е често срещан.
 


Подуване, притискане при шията
При наличие на проблем с щитовидната жлеза е възможно да се появи подуване при шията, да се получи уголемяване на частта над нея, както и да възникне усещане за притискане на гърлото. Подобен симптом се изявява и при хипо- и при хипертиреоидизъм. Уголемяването на областта при щитовидната жлеза понякога е признак на възли, киста или рак на щитовидната жлеза. Прегледът при специалист, кръвните и ехографските изследвания са задължителни.


Промени в сърдечната честота
Щитовидните хормони влияят върху функциите на всеки орган в тялото, включително и колко бързо да работи сърцето. Обикновено при намалени функции на щитовидната жлеза се отчита по-забавена сърдечната честота, при хипер функция тя е ускорена. Промените въздействат и на кръвното налягане и усещане за сърцебиене.


Резки промени в настроението и тонуса
Тиреоидните заболявания имат силно въздействие върху това как се чувстваме. Необяснимата промяна в настроението, липсата на сили или обратното „когато не можем да се спрем“ е възможно да се дължи на проблем с щитовидната жлеза. При намалени функции обикновено се изпитва необяснима умора, действията, движенията, говоренето, мисленето са забавени и мудни. При хипотироидизъм има склонност към изпадане в депресия.
Почти огледално е състоянието при повишена функция на щитовидната жлеза. Тогава е налична тревожност, постоянно безпокойство, раздразнителност и проблеми със съня. Наблюдава се свръхактивност, която обаче изведнъж отнема силите на засегнатия в по-късен план.
 

 


Косопад
При какъвто и да е проблем с щитовидната жлеза хипо- или хиперфункция, се проявява проблемът с окапването на косата. При терапията косопадът прекратява. Важното е, да се установи проблемът и да се предприеме лечение.


Все ви е студено или пък, топло
Щитовидната жлеза е органът, който регулира процесите на топлообмен на тялото. При понижена функция на щитовидната жлеза, когато процесите в организма са забавени, е нормално да се появи усещане за постоянен хлад. При хипертиреоидизъм се наблюдава изпотяване, топли вълни, задух от чувството за топлина.

 

Други симптоми на хипотироидизъм:

  • суха кожа,
  • чупливи нокти,
  • запек,
  • обилна менструация.


 

Други симптоми на хипертироидизъм:

  • треперещи ръце,
  • мускулна слабост,
  • диария,
  • нередовен менструален цикъл.