Ваксинирането срещу магарешка кашлица е препоръчително и за хората на 65-годишна възраст, смятат от Американската академия по педиатрия и Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Причината е предотвратяване на заразяване с коклюш на деца и кърмачета, който могат да са в контакт с по-възрастни хора през празниците.

Поради факта, че навлизаме в сезона на разпространение на респираторните синцитиален и грипни вируси трябва да се обърне особено внимание върху превенцията не само на детето, но и на хората, които го заобикалят, съветва д-р Ерик Скот Палмър, неонатолог в Нешвил.

Погрешно е да се смята, че веднъж прекаран коклюшът не повтаря. Възможно е човек да е носител на вируса без да има видими симптоми на болестта. Поради слабата имунна система на децата обаче, те могат да се заразят с вируса, добавя д-р Палмър.

Ваксината, която се използва за предотвратяване развитието на магарешката кашлица е същата, която се използва и срещу тетанус и дифтерит. Tdap е ваксина, разработена за приложени при лица между 11-65 годишна възраст и е одобрена от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) през 2005 г.

Всички лица на възраст между 19 и 64 години трябва да бъдат реимунизирани с една доза Tdap вместо досега прилаганата Td (тетанус-дифтерия ток-соид), ако са били ваксинирани с Td преди повече от 10 години или ако до момента не са получавали Tdap.

Коклюшът (магарешката кашлица) е остро инфекциозно заболяване на дихателните пътища, причинено от пръчковидната бактерия Bordetella pertussis. Болестта се предава по въздушно-капков път. Засяга и възрастни, но основно възприемчиви към нея са малките деца и подрастващите.