Според съвременните схващания, сексът не е просто метод за поддържане на поколенията и увеличаване на тяхната численост. В наши дни, сексът е широкоприложима техника за освобождаване на стреса от напрегнатия работен ден, поддържане на баланс в отношенията между двама души. 
 
Що се отнася до удоволствие, са известни страшно много сексуални пози, при които може да се постигне максимално проникване на члена, както и най-добра стимулация на рецепторите по повърхността му. Това явление от своя страна води до производството на множество катехоламини в организма и хормони на удоволствието, което прави секса на практика пристрастяващо удоволствие. При по-бурен секс обаче е възможно развитието на множество травми, които са неприятни, както за мъжа, така и за жената. В едни случаи водят до временно увреждане в един от партньорите и редукция или изцяло липсващи полови контакти за определен период от време, а в други случаи – уврежданията могат да оставят единия партньор трайно без чувството на удоволствие от сексуалния контакт. 
 

Кои са най-честите травми по време на секс?

NEWS_MORE_BOX
 
Според специалисти по сексуална медицина в университета за медицинско образование в Женева, най-честите травми по време на секс са свързани със счупване на пениса, дисторзия на тазобедрената става, контрактура в тазовата мускулатура при жени, торзия на тестиси, кървене във вагината или кървене от мъжкия полов член. 
 
 
1. 
 
Счупването на пениса е една от най-честите травми при мъжете. Среща се в около 32% от случаите на полови травми. На практика счупването на пениса е лаически термин, тъй като кости в пениса липсват, но при обилно кръвонапълване на кавернозните тела в пениса при силна възбуда е възможно при по-агресивни действия да се развие прегъване и пречупване на еректиралия пенис под ъгъл, което води до пропукване на пещеристите тела. Анамнестично пациентите споделят точно за такъв тип специфично пропукване, след което целият пенис посинява или в по-редките случаи – започва да кърви през външния уретрален отвор, когато има нарушения на целостта на уретрата. Увреждането налага навременна лекарска намеса, в противен случай е възможно пенисът да се увреди трайно и да загуби своята нормална форма, както и да се развие еректилна дисфункция
 
 
2. 
 
Втората по честота травма е дисторзията на тазобедрената става. При мъже се среща рядко, като описаните случаи на навяхване и усукване на ставата при мъже се среща при хомосексуални двойки. Позата “ездач” при хетеросексуалните двойки най-често води до усукване и навяхване на тазобедрената става при жени, което е съпроводено с оток на ставата и силен болков синдром. Лечението на този проблем се извършва с временна имобилизация и прием на нестереоидни противовъзпалителни средства, като кетопрофен и други.  
 
Очаквайте продължение…