Какво представлява синузитът?

Синузитът или риносинузитът представляват възпаление на синусите. Синусите са изпълнени с въздух кухини в костите на лицето. Синузит възниква, когато тези кухини се възпалят и блокират, което води до натрупване на слуз. Това е често срещано състояние, настъпващо в много случаи след настинка.


Симптомите на синузит включват отделяне на секрети от носа, запушен нос, чувствителност и болка в областта на челото.Като цяло, синузитът не е сериозно състояние и може да се овладее чрез методи за самолечение и без рецепта. В повечето случаи симптомите изчезват в рамките на две до три седмици.


Какви видове синузит съществуват?

Има два вида синузити:


Остър синузит се дефинира като инфекция, която се развива внезапно и продължава кратък период от време. Това обикновено е около една седмица, въпреки че продължителността от две до три седмици не е необичайна. Хората, които са се простудили, често развиват и лека форма на остър синузит.


Хроничният синузит е по-рядък от острия. Той се определя като персистиращ синузит, който продължава повече от 12 седмици. В повечето случаи хроничният синузит се развива от остър.


Какви са симптомите на синузита?

Синузитът често се развива след настинка. Ако се наблюдават следните симптоми едновременно с различните симптоми на настинка, тогава може да означава, че се касае за синузит:

 

  • Жълти или зелени секрети, които се отделят от носа;
  • Запушен или хремав нос;
  • Болка и чувствителност около засегнатите синуси (обикновено по-слаби при хроничен синузит);
  • Налягане в синусите;
  • Висока температура (над 38 градуса C);
  • Зъбобол;
  • Намалено обоняние (най-често при хроничен синузит);
  • Лош дъх.


В случаите на хроничен синузит тежестта на симптомите може да варира с течение на времето. По време на първоначален пристъп на остър синузит симптомите може да са тежки, но да избледнеят в продължение на няколко дни или седмици, оставяйки слаби симптоми като лек дискомфорт в синусите. Остър синузит може да се развие повторно, като симптомите отново може да се окажат тежки.


Диагнозата се поставя на базата на симптомите и физикалния преглед, който може да включва предна риноскопия (диагностичен инструментален метод за изследване на носната кухина и синусите). По този начин лекарят (УНГ) обикновено може да потвърди диагнозата синузит. Ако симптомите продължават повече от 12 седмици, лекарят може да потвърди диагнозата хроничен синузит.


Ако се потвърди хроничен синузит, може да се наложат допълнителни изследвания, за да се установи каква форма на заболяването се наблюдава. Това може да включва назална ендоскопия (минимално инвазивно изследване, при което се прави оценка на носната кухина и синусите, като се използва уред - ендоскоп).