6. Глаукома

Глаукомата е прогресивно увреждане на зрителния нерв, причинено от повишено вътрешноочно налягане. Най-разпространената е остроъгълната  форма. При нея повишеното вътреочно налягане се дължи на затруднения отток на вътреочната течност през дренажната система на окото. Обикновено се засягат и двете очи, но най-често несиметрично и последователно.


Когато се проявят симптомите, заболяването вече е в напреднал стадий, но може да се открие по-рано при редовни профилактични прегледи на очите.
Оплакванията отначало включват стесняване на периферното зрение – тунелно виждане.Глаукомата се развива и вследствие на други фактори като травма на окото, очна инфекция, запушване на кръвоносни съдове, възпалителни заболявания на очите, заболявания на организма като диабет, лечения – например продължителен прием на кортикостероиди.
 

7. Заболявания на ретината

Ретината е онзи тънък най-вътрешен слой на очната ябълка, благодарение на който се пренася визуалната информацията към мозъка. Това става посредством високоспециализирани нервни рецептори, които улавят и преобразуват светлината в импулси, предаващи се по нервните пътища до съответния "главен аналитичен център" - мозъчната кора. В тази група заболявания се включват макулната дегенерация, диабетната ретинопатия и отлепването на ретината.


Първото се развива вследствие на остаряването, второто - заради диабета, но и двете биха могли да се отложат много във времето при грижа за зрението и редовни профилактични очни прегледи след 40-годишна възраст или при болест.

NEWS_MORE_BOX


 

8. Конюнктивит

Това е заболяване, което се разпознава по зачервяването на очите. Касае за възпаление на конюнктивата. Симптомите му включват още сърбеж, парене, сълзене, отделяне на секрет, усещане за чуждо тяло. Конюнктивитът може да е причинен от различни микроби, чужди тела и химикали, да е алергичен или вследствие на автоимунно заболяване. Добрата лична хигиена е от особена полза за първична профилактика на заболяването.
 

9. Заболявания на роговицата

Роговицата е външният слой на предната обвивка на очния булбус. За разлика от по-задната – бялата и непрозрачна склера, роговицата е гладка, лъскава, прозрачна и много по-тънка. През нея преминава и се пречупва светлината. Като най-външна обвивка тя може да бъде инфектирана, наранена или подложена на действието на токсични елементи. Най-чести са кератитите.Възможни са и дегенеративни процеси вследствие на напредването на възрастта, които да засегнат прозрачността и др.


Симптомите включват: зачервяване на очите, сълзене, болка, виждане на ореол, светобоязън, неволево мигане или спазъм на клепачите.