С възрастта зрението ни отслабва. Както всеки орган, така и очите търпят някои изменения, които водят до оплакванията ни. С напредването на годините зрителните проблеми зачестяват. Те обаче не се появяват изведнъж, част от тях се срещат дори и сред млади хора и деца. Обръщаме ли им достатъчно внимание и можем ли да разпознаем признаците на влошено здраве на очите?


Ето част от най-честите проблеми, свързани с очите, които макар и да са типични след определена възраст, се срещат достатъчно и сред по-млади хора. Особено днес, когато детайлите са важни.
 

1. Пресбиопия


С този термин се обозначава загубата на способността на окото да възприема ясно близки или дребни обекти. Пресбиопията не се развива от раз, тя прогресира бавно във времето с напредването на възрастта, но дефектите се забелязват едва след навършване на 40 години. Дължи се или на загуба на еластичността на кристалната леща, или на отслабването на цилиарните мускули.
Прeсбиопията се коригира най-често с очила.
 

2. Мътнини в очите

Вероятно ви се е случвало да видите за секунди малки петънца, кръгчета, чертички или дори попови лъжички как пробягват в зрителното ви поле, като ясно съзнавате, че обектите не съществуват. Обикновено това явление се забелязва при силна светлина, ясен ден, ярко осветено помещение, носи името мухес волантес и в повечето случаи не е показател за сериозен проблем.


В други обаче може да е признак за отлепване на ретината, особено ако петната са светли, подобни на светкавици. При рязка промяна в зрението и натрапливо присъствие на мътнините или тяхното увеличаване офталмолозите препоръчват да се извърши без отглагане очен преглед.

 

Мухес волантес са мътнини по стъкловидното тяло (витреус) на окото, което представлява прозрачен гел изпълващ вътрешността му. С напредването на възрастта този гел става по-твърд, губи еластичността си, при което и се образуват тези мътнини. Възможно е да се получи отдръпването му от задната стена на окото, което от своя страна води и до разкъсване и отлепване на ретината.
Среща се при късогледство и вътреочно възпаление.
 

3. Сухо око

За този проблем говорим при наличие на недостатъчност на слъзната течност – заради по-рядкото й отделяне или недобър състав. При сухота в очите се изпитва неприятен бодеж, сърбеж, парене, което, освен че причинява дискомфорт, понякога може да се отрази на зрението. Проблемът се наблюдава често при хора, които дълго време са втренчени пред монитор. При работа на екран несъзнателно намаляваме мигането, което рефлектира върху поддържането влажността на окото. Обикновено решение е прилагането на изкуствена сълза, както и въвеждане на навик за гимнастика на очите. От полза може да бъде и ползването на овлажнител за въздух в работното помещение.

NEWS_MORE_BOX


4. Сълзене

То може да е признак или на свръх чувствителност на очите към силна светлина, студен въздух, вятър, температурни промени или на по-сериозни проблеми като очна инфекция или запушване на слъзния канал. В първия случай от полза са очилата, във втория се налага преглед при офталмолог.
 

5. Катаракта

Катарактата или "пердето" на очите е заболяване, при което се получава помътняване на очната леща и бавна прогресивна загуба на зрението. Приема се като старческо заболяване, но може да покоси и доста по-млади хора. Обикновено се регистрира след 60-годишна възраст.


"Пердето" се образува без да причинява някакви определени симптоми – не боли, няма външни видими белези. Когато нарушава ежедневните дейности, се предприема оперативно лечение. Катарактата не може да се предотврати, но е възможно да се отложи дегенеративния процес далеч във времето с подходяща защита на очите от слънцето и грижа за общото здраве като цяло, което да е насочено към ограничаване на факторите, ускоряващи стареенето на организма.