Проблемите на дихателните пътища се разпределят в три основни категории – инфекции на горните и долните дихателни пътища, като настинка, синузит, пневмония и туберкулоза, хронични обструктивни белодробни болести, като астма, бронхит, емфизем и професионални заболявания от запрашване, като азбестоза при каменовъглените миньори.


Инфекциите на дихателната система, които могат да варират от умерени до изключително тежки и сериозни, животозастрашаващи състояния, се причиняват предимно от вируси и бактерии на дихателната система и белодробното дърво.


Хроничните обструктивни заболявания имат мултифакторна генеза. Хроничното възпаление на белодробната тъкан, характерно за астмата, би могло да бъде причинено от цветен прах, дразнещ прахообразен материал или тежки физически натоварвания. При вродена ензимна недостатъчност или прекомерно тютюнопушене се развива емфизем, който има деструктивен ефект върху бронхиалното дърво.За развитието на професионални заболявания на белите дробове значение имат битовите фактори на работното място и хроничното им влияние върху белодробния паренхим и лигавици. По подобен начин се развива азбестоза след хронично вдишване на азбестови нишки или прах от каменовъглени, които причиняват силикоза.


1. Кои са най-честите симптоми?

Болестите на дихателните пътища протичат с цял симптоматичен комплекс. Често се срещат хриптене и затруднено дишане. Кашлицата или появата на обилно отделяне на храчки е друга фаза от прогресиращата белодробна инфекция. Заболяванията на дихателната система също така могат да протекат с висока температура, треска или отпадналост на общото състояние на пациента.


Дихателните заболявания могат да бъдат придружени от състояния или кризи на тахипнея – учестено дишане, и повишаване на сърдечната честота – тахикардия. Също така може да се срещнат симптомите на недостиг на въдух, болка в гърдите, главоболие, общо неразположение и симптоми на настинка или парагрипоза – хрема, зачервено гърло или често кихане.


2. Кога симптомите са алармиращи и трябва да потърсим лекар?

Ако настинката или кашлицата се усложнят и продължават повече от 7 дни, трябва да потърсите лекарска консултация, защото най-вероятно започва развитие на бронхит, който трябва да се лекува с помощта на антибиотици. Ако се появи усещане за подпухналост и тежест в лицето, напрегнатост в очите и поява на неприятно миришещи секрети в носа и гърлото, то най-вероятно се касае за развиващ се синузит, който трябва да се лекува медикаментозно.


При усложнение на стандартната вирусна инфекция, повишаване на телесната температура над 38 градуса, треска, болки в гърдите и честа кашлица с отделяне на секрети – храчки или кървенисти материи, то най-вероятно се касае за начеваща пневмония, която изисква наблюдение, консултация, диагностика и подходяща лекарствена терапия от лекар.


Диагнозата на заболяванията на бронхиалното дърво и алвеоларните пространства в белите дробове се поставя най-често с помощта на рентгенография, при която се забелязват увеличени хилусни пространства и данни за интерстициален едем, фиброза или начеващо възпаление. Също така посредством рентгенограма може да се забележи туберкулозно огнище. Другите изследвания са скенер на гръден кош, микробиологичен анализ на бронхиален секрет и функционални белодробни тестове.

NEWS_MORE_BOX


За лечение на заболяванията на белодробната система се прилагат някои отхрачващи или противокашлични медикаменти, антибиотици, антипиретици и противовъзпалителни средства. Такива са ацетилцистеин, антибиотици от групата на пеницилини и цефалоспорини, парацетамол, ибупрофен, нимезулид и метамизол. Препоръчва се ограничаване на вредните навици в този период – тютюнопушене, прекомерен прием на алкохол и прием на твърде тежка и мазна храна.


За сметка на това е удачен прием на обилно количество чиста вода, която да поддържа нормалния осмалоритет в тялото, прием на повече плодове и зеленчуци, които са богати на витамини. В условията на усложнена вирусна инфекция храненето също има значение.


Полезните храни са риба и ядки, защото са богати на много ненаситени мастни киселини, които имат значение за метаболизма, задръжката на вредни токсини в организма, натоварването на черния дроб при детоксикация на кръвта и за състоянието на имунната система и нейната постоянна готовност да атакува новодошлите вируси и бактерии в неестествени за тях среди на живот.