Лекари ембриолози от московската клиника за асистирана репродукция „Майка и дете“ провели уникална процедура, при която дете, родено след in vitro- оплождане може да помогне за излекуването от тежки наследствени заболявания на свой брат или сестра, заченати по естествен път.


Революционния метод е разработен и реализиран от руския специалист по лечение на безплодието и кандидат на медицинските науки П.А. Базанов.


Жени, чийто първородни деца страдали от тежки наследствени заболявания и нуждаещи се от ежемесечно преливане на кръв, били подложени на процедура за асистирано оплождане.


Благодарение на съвременните възможности на медицината и генетиката, получените ембриони били изследвани за наличие на генетични мутации, причиняващи наследственото заболяване и грешките в генетичния материал се отстраняват. Имплантират се само напълно здрави и жизнени ембриони, и така роденото след in vitro бебе е напълно здраво.


Здравото новородено съвпада по всички показатели със своя брат или сестра, което го прави най-подходящият донор. Още при самото раждане се извлича достатъчно количество стволови клетки. Отделянето на стволови клетки от плацентата е доказано безопасно и безболезнено за бебето, но може да бъде животоспасяващо за по-голямото дете.
След отделянето на стволовите клетки, те се имплантират в организма на болното дете, и известно време след това костния му мозък започва самостоателно производство на нови, здрави кръвни клетки.


Според авторите на новата методика, тя ще позволи на носители на генетични заболявания не само да станат родители на абсолютно здрави деца, но и дадат втори шанс за дълъг и щастлив живот на своите неизлечимо болни деца.


Въпреки, че в световен мащаб вече има опити за лечение на генетични заболявания с помощта на стволови клетки, за първи път се прилага и генетично модифициране на ембрионите за получаване на пълно донорско съответствие и изключване на шанса от генетично заболяване при второто дете.