Какво представляват бучките по кожата?

Бучките по кожата представляват области на необичайно повдигната кожна повърхност с различна големина, форма и плътност. Бучките могат да бъдат твърди и неподвижни или меки и подвижни. Подуването, което е причинено от нараняване е често срещана форма на бучки по кожата.


Повечето бучки по кожата са доброкачествени, което означава, че не са ракови. Бучките по кожата обикновено не са опасни и обикновено не пречат на ежедневните дейности.Какви са възможните причини за появата на бучки по кожата?

Бучките по кожата могат да бъдат причинени от редица здравословни състояния, които варират по тежест. Причините за появата на бучки по кожата включват:

 • Травма;
 • Акне;
 • Бенки;
 • Брадавици;
 • Инфекции, като абсцеси и циреи;
 • Ракови образувания;
 • Кисти;
 • Мазоли;
 • Алергични реакции, включително копривна треска;
 • Подути лимфни възли;
 • Детски болести, като варицела

Най-честата причина за появата на бучки по кожата е травма или нараняване при удар на главата (цицина) или друга част от тялото. Тогава кожата започва да набъбва, образувайки бучка, която също може да бъде натъртена. Бучките по кожата, причинени от нараняване, обикновено набъбват внезапно, в рамките на ден или два след травматичното събитие.


Епидермалната киста е друга вероятна причина за появата на подутина върху кожата. Кистата представлява затворена обла и капсулирана лезия. В кожата и подкожните тъкани могат да се развият голям брой различни кистозни образувания. Кистите обикновено съдържат течно или полутечно вещество.


Съдържанието на кистата може да остане под кожата или кистата да се разкъса, при което да изтече. Кистите най-често са меки и подвижни, за разлика от твърдите брадавици или мазоли. Повечето кисти не са злокачествени (ракови). Те обикновено са безболезнени, освен ако не се инфектират.


Бучки по кожата може да се появят и там където са разположени лимфните възли. Лимфните възли са места където се образуват лимфоцити, които помагат в борбата с инфекцията. Лимфните възли под мишниците и на врата могат временно да станат твърди и уголемени при наличие на настинка или инфекция. Те нормализират размера си след протичането на болестта. Ако те останат подути, е важно консултирането с лекар.


Болестите прекарани в детството, като епидемичен паротит (заушка) и варицела, също могат да образуват бучка на кожата. Заушката е вирусна инфекция, която засяга слюнчените жлези, което води до подуване на бузите.


Херпес зостер е заболяване, което се причинява от варицела-зостер вируса и води до обрзуването на болезнен кожен обрив върху еритемен едем (оток и зачервяване).


Как се диагностицира причината за образуването на бучки на кожата?

Диагнозата се основава на снетата анамнеза и физикалния преглед на пациента. Цветът, текстурата и формата на бучката могат да бъдат важна част от диагностицирането на проблема. За поставянето на диагнозата е от значение и кога за първи път бучката е забелязана, колко на брой бучки са се образували и дали бучката е болезнена, проявяват ли се и други симптоми (като сърбеж или треска).


Бенка, която променя цвета си, нараства на размер или има неправилни, назъбени или издълбани граници, трябва да бъде прегледана от лекар, тъй като това са признаци на меланом.


Базалноклетъчният карцином е друга форма на рак на кожата, която прилича на обикновена повдигната, гладка, овална подутина. Една бучка може да бъде свързана с рак, ако:

 • Образува кръвоизливи;
 • Не отминава;
 • Расте на размер.

Важно е да се обсъдят всички необичайни бучки по кожата с лекар. Може да е необходима кожна биопсия, ако бучката се е появила внезапно и без възможно обяснение. Биопсията представлява вземане на малка проба от тъканта на кожата за изследване под микроскоп.


Какво е лечението за бучките по кожата?

Бучките по кожата, причинени от нараняване, обикновено отшумяват самостоятелно, тъй като подуването намалява. Прилагането на леден компрес и повдигането на засегнатата зона може да намали възпалението и да облекчи болката.


Ако подуването е причинено от инфекция или абсцес, се прилагат антибиотични лекарства. Локалните мазила и кремове, които се предписват за лечение на засегнатата кожа, могат да съдържат салицилова киселина или бензоилов пероксид. Тези съставки помагат за намаляване на локалната инфекция.


Кортикостероидните инжекции са възможно лечение на бучки по кожата, които са възпалени. Кортикостероидите са мощни противовъзпалителни средства. Кистозното акне, генерализираните кожни инфекции и доброкачествените кисти са сред видовете бучки, които могат да бъдат лекувани с кортикостероидни инжекции. Тези инжекции обаче могат да причинят нежелани реакции в близост до зоната на инжектиране.


Бучки, които причиняват постоянна болка или представляват опасност за здравето на пациента, може да изискват по-инвазивно медицинско лечение. Кожните бучки, които могат да налагат дренаж или хирургично отстраняване, включват:

 • Циреи;
 • Мазоли;
 • Кисти;
 • Злокачествени заболявания;
 • Абсцеси


Библиография:
National Health Service: Lumps and swelling
American Academy of Dermatology: Skin cancer