Тазобедрената става е една от най-големите стави, носещи тежестта на тялото, поради което и проблемите в нея са толкова често срещани. Болката в тазобедрената става може да се усеща в много свързани зони на тялото, включително бедра, слабини, седалище или самата става. Поради тази причина е възможно диагнозата да се забави, което от своя страна коства на пациента време за възстановяване.


В някои случаи като единствен признак за проблем в тазобедрената става може да се наблюдава болка в колената. Това е сравнително често срещано явление и се нарича пренасочена болка.


Може да установите, че обхватът на движение е намален и няма възможност за движение на стъпалото или дори целият крак свободно. Ако болката е постоянна често се стига и до куцане.Тъй като тазобедрената става играе основна роля в подвижността на тялото, болката в нея може да направи ежедневните дейности болезнени и дори в някои случаи невъзможни за изпълнение. Включително ставането от леглото, вървенето или изкачването на стълби може да създава проблеми на засегнатите пациенти. В по-тежките случаи засегнатите се оплакват от невъзможност за движение и натоварване дори в минимални градуси на повдигане и отвеждане на крака.


В случаите, в които болката в тазобедрената става е причинена от увреждане на мускул или сухожилие (например тендинит-възпаление на сухожилието) намаляването на отока и облекчението на болката може да се постигне и с компреси, в комбинация с нестероидни противовъзпалителни медикаменти. Леки упражнения и разтягане също могат да помогнат за намаляване на болката и подобряване подвижността на ставата. Ако болката е много силна или минат повече от няколко дни при употребата на болкоуспокояващата без да е налице ефект – е необходимо да се направи консултация със специалист.


Ставните повърхности са покрити с хрущял, който заедно със синовиалната течност намаляват триенето при движение. Но с напредване на времето този хрущял се износва, а мускулите и сухожилията стават все по-податливи на увреда. В тези случаи болката се появява бавно и се засилва постепенно.

 

Вродените аномалии на тазобедрената става дават симптоматика още в ранните периоди на развитие на кърмачето, за разлика от травмите, при които болката е отчетлива още при самия инцидент и в много редки случаи до часове или дни. В някои случаи болките в тазобедрената става може да произхождат от други области, например долната част на гърба.


Бурситът е друга причина за проява на симптоми и представлява възпаление на околоставните торбички (бурси), което от своя страна води до повишаване на налягането и болезненост при движение.


Бурсата представлява сак, изпълнен с течност. Обикновено се разполагат между тъкани като кости, мускули и сухожилия и имат функцията на буфери. Тяхната роля е да улесняват триенето на тези тъкани. В близост до тазобедрената става има две бурси: трохантерната и илиопсоасната бурса. При възпаление на трохантерната бурса се развива трохантерен бурсит и се появява болка в горната странична част на бедрото. При възпаление на илиопсоасната бурса се равива илиопсоасен бурсит и болката се локализира в слабинната област.