Ракът на гърдата при мъже е рядко, но опасно заболяване, не по-малко животозастрашаващо от рака на гърдата при жени. 
 
Поради ниската му епидемиология, върху него са проведени твърде ограничен брой изследвания, като повечето данни за заболяването идват от пост-мортем анализи на починали пациенти.
 
В световен мащаб не е известна неговата точна честота, но всяка година във Великобритания то погубва над 300 мъже, в САЩ – около 450 и в Индия около 1200. Около 40% от засегнатите мъже са имали близък член на семейството – сестра или майка, които са развили онкологичното заболяване в даден етап от живота си. Поради тази причина, специалистите съветват всеки мъж, чийто непосредствен близък роднина е развил рак на гърдата, да започне да се проверява ежегодно.
 
Изследване на екип испански учени сочи, че само за периода 1973-1988 г., честотата на заболяването е нарастнала с около 25%, като всяка последваща година продължавала да расте, макар и с по-малки темпове. Не е известно дали това е знак за зачестяване на случаите или признак, че с напредването на медицината и медицинското обслужване, повече от заболелите са адекватно и своевременно диагностицирани.
 
Симптомите, на които всеки мъж трябва да обърне внимание и да потърси лекарски съвет при наличието им са няколко: осезаема чрез допир бучка в гръдната тъкан; болки в зърната на гърдите; зърно с променен цвят или контур; течение от зърното – може да бъде само чиста лимфа или да е смесена с гной или кръв; възпаления на зърното или неговата ареола – пигментираната част около зърното; възпалени лимфни пътища под рамото.
 
Важно е да се отбележи, за успокоение, че рязко нарастване и на двете гърди при мъжа, обикновено не се дължи на рак на гърдата. Медицинският термин за това явление е гинекомастия – състояние на увеличение на гърдите, най-често породено от злоупотреба и тежка интоксикация с алкохол, рязко напълняване или хормонален дисбаланс.
 
Съществуват няколко рискови фактора, отчетени при мъже, заболели от рак на гърдата. На първо място е възрастта – средната възраст на известните пациенти е 67 г., но най-младия диагностициран е 34-годишен.
 
Вторият най-рисков фактор е хормоналният дисбаланс: високите нива на естроген в мъжкото тяло предизвикват много по-ускорен растеж на такъните на гърдите, което е предпоставка за туморни образувания. Такива високи нива се достигат по няколко известни начина: медикаментозен прием; наднормено тегло над 2-ра степен; естроген-подобни съединения от храната – соя или третирано с хормони за растеж месо; твърде висок прием на алкохол, който уврежда черния дроб и не му позволява да поддържа баланса на хормони в кръвта.
 
Болестта на Клайнфелтер е рядко генетично заболяване, което се свързва с дълги крака и висок ръст, висок и фалцетен глас, рядко лицево окосмение и силно редуцирани тестиси, които рядко могат да произвеждат сперматозоиди. Това заболяване причинява ниска продукция на андрогени – мъжки хормони и по-висока продукция на естрогени – женски хормони, което обуславя по-висок риск от развите на гинекомастия и рак на гърдата.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Последните два фактора – наследствена обремененост и излагане на радиация не са добре изследвани. Забелязва се само факта, че в 40% от случаите, мъжа има пряка роднина, която е заболяла от рак на гърдата в даден етап от живота си, както и че около 10% от заболелите са прекарали лъчетерапия преди да навършат 30 г.
 
При наличие на някой от симптомите, особено на осезаема бучка в гръдната тъкан, трябва незабавно да се потърси консултация с лекар. Чрез  специална рентгенова снимка – мамограма, ултразвук или тъканна биопсия може с голяма точност да се определи дали е налично туморно образувание и дали то е доброкачествено или не.