Какво представлява глиобластомът?


Мултиформеният глиобластом е най-честият и най-злокачественият от глиалните тумори на централната нервна система.


Централната нервна система е изградена от неврони и глиални клетки (глия). Глиалните клетки изпълняват предимно опорна, защитна и метаболитна функция. Глията участва в изграждането и поддържането на средата, необходима за нормалното функциониране на невроните. Дори да няма пряко отношение към генерирането и провеждането на нервните импулси, глията индиректно съдейства за нормалното извършване на този процес. Глиалните клетки са три вида - олигодендроцити, астроцити, микроцити.Глиобластомите възникват от астроцитите - звездовидни клетки, които осъществават връзката между невроните и кръвоносната система. Тези тумори обикновено са силно злокачествени, защото мутиралите клетки се делят бързо и се захранват от голяма мрежа от кръвоносни съдове. Глиобластомите могат да се развият навсякъде в главния и гръбначния мозък, но обикновено възникват в хемисферите на главния мозък.


Каква е класификацията на глиобластомите?


Глиобластомите могат да бъдат класифицирани като първични или вторични.


Първичният мултиформен глиобластом възниква, в по-голямата част от случаите (60%), при възрастни хора над 50 години. Този тумор се проявява без клинично или хистопатологично (микроскопско изследване на тъкан) доказателство за предшестващо, по-малко злокачествено заболяване. Прогресира бързо, след кратка клинична история, обикновено по-кратка от 3 месеца.


Вторичният мултиформен глиобластом (40%) обикновено се развива при по-млади пациенти (под 45 години) чрез злокачествено прогресиране от нисък клас астроцитом (клас II) или анапластичен астроцитом (клас III). Времето, необходимо за прогресирането варира значително, от по-малко от 1 година до повече от 10 години, със среден интервал от 4-5 години.


На генетично ниво, първичните и вторичните глиобластоми показват малко припокриване и представляват различни заболявания, като се различават както по начина, по който засягат пациенти на различна възраст, така и в отговора им към някои от настоящите терапии. От всички астроцитни неоплазии, глиобластомите съдържат най-голям брой генетични мутации.


Каква е честотата на глиобластома?


Мултиформеният глиобластом е най-често срещаният първичен мозъчен тумор, представлява приблизително 12-15% от всички вътречерепни неоплазми и 50-60% от всички астроцитни тумори. В повечето Европейски страни честотата е около 2-3 нови случая на 100 000 души годишно.


Каква е прогнозата за глиобластома?


Без лечение пациентите с мултиформен глиобластом умират в рамките на 3 месеца. Пациентите, които са лекувани оптимално, включително оперативно, с лъчетерапия и химиотерапия, имат средна преживяемост от приблизително 12 месеца, като по-малко от 25% от тях оцеляват до 2 години и по-малко от 10% от пациентите оцеляват до 5 години. Не е ясно дали прогнозата за пациенти с вторичен глиобластом е по-добра или подобна на прогнозата за тези пациенти с първичен глиобластом.

 

NEWS_MORE_BOX


Какви са симптомите на глиобластома?


Симптомите зависят от това колко е голям туморът и къде е разположен в мозъка. Първите признаци обикновено са припадъци или главоболие.


Чести общи симптоми са:

 

  • Главоболие (повишено вътречерепно налягане);
  • Гадене и повръщане;
  • Епилептични пристъпи, припадъци.


Други симптоми могат да включват:

 

  • Речеви проблеми;
  • Проблеми със зрението;
  • Слабост в един или повече крайници;
  • Обърканост и проблеми с паметта;
  • Психични промени.