Мукозният имунен отговор е сред най-важните естествени протектори в човешкото тяло. Той се състои от лимфоидни тъкани, които са разположени в близост с епителния слой на лигавиците на респираторния, пикочополовия и стомашно-чревен тракт.

Тази защитна система на организма се представя от някои специфични и много известни имунни органи в тялото, за които мнозина дори не подозират, че имат толкова важна функция. Това е една от основните причини, поради която немски лекари преди едно десетилетие започват да развиват нов модел за терапия на гнойна ангина, която да не включва задължителната тонзилектомия, която се е прилагала като основен метод за лечение през изминалите години. По пътя на тяхната логика, впоследствие се въвеждат строги правила и медицински показания, които разрешават извършването на тази процедура, предвид важността на този имунен орган в човешкото тяло.

Носово-гърлените сливици са разположени в едноименните зони на човешкото тяло. В техния район могат да се срещнат още двустранно разположените гърлени сливици и тези по ръба на небцето. Този специфичен имунен отговор играе водеща роля при попадането на бактерии и вируси по въздушно-капков път. От своя страна те са представители на имунния подклас MALT.

По подобен начин друг специфичен подклас на имунната защита, представена от мукозните клетки, разположени в групови или единични фоликули от лимфоидна тъкан. По своята си функция, в основата стои техният силен еферентен път на действие. Те представляват основната част от клетките на имунната защита на стомашно-чревния тракт под формата на струпвания от имунни комплекси, наречени Байерови плаки. Структурата им е подобна на лимфни възли, чиято периферна зона е предимно от Т-клетъчни лимфоцити, най-често представителите са CD4+ и CD8+, а централната зона е изградена предимно от В-клетъчни лимфоцити.

NEWS_MORE_BOXОсобено важна е и ролята на мукозната имунна протекция на тялото с помощта на лимфоцитите, които са разположени в така наречената lamina propria в човешкото тяло. Характерното тук е, че преобладават В-клетъчните лимфоцити, които може да претърпят различен стадий на развитие и да се преобразуват в плазмоцити. Има и някои изразени Т-клетъчни представители, както и някои макрофаги и клетки-убийци.

Чревната защитна система представена от мукозната имунна защита има за основна цел да разпознае антигени от проникналите бактерии чрез храната и приетите течности и да генерират отговор срещу тях. Започва обилна секреция на имуноглобулин А. Това се развива в резултат на взаимодействието между клетките на имунната система и епителните клетки по чревната лигавица.

Функцията и основната цел на имуноглобулин А е да попречи на свързването на бактериите с нормалните клетки от чревната лигавица, което предотвратява тяхното проникване и размножаване на клетъчни ниво на организма. Също така специфичният имуноглобулин може да проникне в цитоплазмата на клетките, където задейства каскада от унищожителни реакции при разпознаване на антигена от попаднали вирусни клетки.