Какво представлява стрептококовата инфекция в гърлото?

Стрептококовата инфекция в гърлото е бактериална инфекция, която обикновено причинява болки в гърлото. Тази инфекция е често срещана и лесно се разпространява.

 


Стрептококите от група А са бактериите, които причиняват инфекция в гърлото, която обикновено се свързва с повишена телесна температура, заедно с възпалено гърло. Въпреки това, се наблюдават случаи, в които стрептококите в гърлото не предизвикват никакви симптоми, докато в други може да възникнат по-рядко срещани симптоми.

Винаги ли стрептококовата инфекция в гърлото причинява треска?

Стрептококовата инфекция в гърлото често е свързана с възпалено гърло и треска, въпреки това е възможно при стрептококи в гърлото да не се наблюдава висока температура. Треската е един от няколкото симптома, които помагат за диагностицирането на стрептококова инфекция в гърлото. Липсата на висока температура обаче не означава непременно, че инфекция не е налична.

Какви са симптомите на стрептококова инфекция в гърлото?

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), най-честите симптоми на стафилококова инфекция в гърлото включват:

  • Възпалено гърло без кашлица, което причинява силна болка при преглъщане;
  • Подути лимфни възли в предната част на шията;
  • Зачервени, възпалени сливици, често с бяла гной по тях;
  • Висока температура;
  • Малки червени петна по небцето

Колкото повече от тези симптоми са наблюдавани, толкова по-вероятно е да се касае за стрептококова инфекция в гърлото.

Как се поставя диагнозата за стрептококова инфекция в гърлото?

Диагнозата се основава на прегледа и снетата анамнеза (медицинска история) на пациента. Прегледът се състои в оглед на гърлото, измерване на температурата и опипване на лимфните възли на шията. Ако стрептококова инфекция в гърлото изглежда вероятна диагноза, е необходимо да бъде извършен тест за стрептококи, за да бъде потвърдено наличието на Streptococcus от група А. За извършването на стрептококовия тест е необходимо вземането на гърлен секрет чрез памучен тампон от задната част на гърлото на пациента. Бързият тест върху пробата от тампона ще даде положителен или отрицателен резултат, потвърждавайки дали са налице стрептококи в гърлото.

 

В някои случаи, ако тестът се окаже отрицателен, може да бъде извършено микробиологично изследване на гърлен секрет, при което взетият с тампона материал се поставя в специален контейнер и се изпраща за култивиране и изследване в лаборатория. Култивирането на бактерии отнема повече време, за да даде резултати, но понякога може да открие инфекции, които бързият тест пропуска.

 

По-вероятно е да бъде назначено микробиологично изследване на гърлен секрет след отрицателен тест при деца, тъй като децата са по-податливи на ревматична треска от нелекувана стрептококова инфекция, отколкото възрастните.

Липсата на температура означава ли, че стрептококовата инфекция в гърлото не е заразна?

Стрептококовата инфекция в гърлото се разпространява чрез контакт със слюнка и назален секрет, в които се съдържа патогенът. Стрептококовата инфекция в гърлото може да бъде заразна дори при липса на симптоми. Заболяването може да бъде предадено чрез:

  • Споделяне на храна или напитки със заразоносител;
  • Докосване на замърсени предмети и повърхности, върху които е са попаднали бактерии при кихане или кашляне, след това докосване на собствената уста или нос;
  • Докосване на кожни рани, причинени от Streptococcus от група А, например при импетиго

Антибиотичното лечение трябва да бъде изпълнено така както е било предписано от специалиста, освен това трябва да бъде ясно, че стрептококовата инфекция все още може да се разпространи, когато за първи път започне лечение.

 

Необходимо е вземането на разумни предпазни мерки, като често миене на ръцете и предпазване на околните при кашляне или кихане чрез поставяне на лакътя (а не на дланта) пред устата, за да бъде предотвратено разпространението на стрептококовата инфекция, докато са приемани антибиотици.

В какво се състои лечението на стрептококова инфекция в гърлото?

При положителен тест за стрептококи в гърлото, основната терапия се състои в курс на лечение с антибиотици. Пеницилин или амоксицилин обикновено са лечението от първа линия за инфекция от стрептококи от група А. Възможно е да бъдат предписани и други антибиотици, които са ефективни срещу стрептококи в случай на алергия към пеницилини.

 

Може също така да бъдат препоръчани медикаменти за справяне на болката в гърлото. В някои случаи това може да са лекарства без рецепта, които се предлагат в повечето аптеки.

 

Когато липсват симптоми или признаци на инфекция, но въпреки това тестът дава позитивен резултат за стрептококи от група А, тогава най-вероятно се касае за носителство на бактериите. Въпреки това при асимптоматичност е по-малко вероятно предаването на зараза на другите и е много малко вероятно развиването на усложнения от нелекувана стрептококва инфекция и обикновено няма нужда от прием на антибиотици.

 

При безсимптомно носителство често не се разбира за наличието на стрептококите, освен ако не възникнат болки в гърлото поради вирусна инфекция и бързият стрептококов тест даде положителен резултат. В тези случаи се оказва трудно да бъде определено какво причинява възпаленото гърло. Ако възпаленото гърло продължава дори след приема на подходящите антибиотици, най-вероятно вирусна инфекция на гърлото причинява симптомите.

 

Референции:
1. Centers for Disease Control and Prevention. Diseases caused by group A strep
2. Medical News Today. Can you have strep throat without a fever?
3. Cedars-Sinai Medical Center. Rheumatic Fever
4. Centers for Disease Control and Prevention. Sore throat