Мозъченият инсулт (мозъчен удар) представлява остро настъпващо нарушение на кръвообръщението на мозъка, вследствие на което се развиват увреждания с различна степен на засягане на мозъчните функции.
 
При настъпване на мозъчен удар бързите и адекватни реакции на хората около засегнатия човек, са от съществено значение за протичане на заболяването. Това може да стане само след като симптомите бъдат правилно разпознати. 
 
Три въпроса биха могли да помогнат дори и на хора без медицинско образование, да разпознаят инсулта. Бързият тест с три въпроса може да се проведе навсякъде и във всяка една ситуация. Той се състои в:
 
1. Може ли пострадалият човек да покаже зъбите си? При това действие трябва да обърнем внимание на ъглите на устата, които при инсулт са асиметрични!
2. В състояние ли е пострадалият да говори, да преглъща и да състави едно просто изречение?
3. Може ли пострадалият да задържи едновременно двете си ръце, изпънати и на еднаква височина с длани обърнати нагоре? Следим отново за отклонение в положението на един от двата горни крайника.
 
 
Ако забележим разлики и нарушения в тези действия, то вероятността човекът да е получил инсулт е голяма. Но дори и този бърз тест да не даде еднозначен резултат, при съмнение е добре да се потърси спешна медицинска помощ.
 
NEWS_MORE_BOX

 

Защо е важно пациент с мозъчен удар да постъпи за лечение в специализирано отделение в най-кратки срокове?

 


Съществуват два типа инсулт:
  • Исхемичен - причинен от остър недостиг на кислород за мозъчните клетки, заради запушване на кръвоносен съд и
  • Хеморагичен - причинен от кръвоизлив в мозъка, който се среща по-рядко.
 
Мозъкът е най-чувствителният орган в човешкото тяло, що се отнася до ограничаване на количеството кислород, достигащо до клетките му, което се среща и при двата типа инсулт. Именно затова спешните мероприятия, свързани с диагностицирането и лечението на това състояние в болничното заведение, са от първостепенно значение за последващото възстановяване на мозъчните функции.