Разходка с лодка – задължителна част от лятната почивка на много от нас. Но ето, че едва сме потеглили и още първите движения на плавателния съд превръщат в неприятно изпитание това, което е трябвало да ни разведри. Кинетоза – това е синдром от оплаквания, които се появяват по време на движение. Най-често се случва при морски, автомобилен и въздушен транспорт.
 

Защо ни сполетява морската болест?

В нашето тяло има стройна система на равновесието – цяла армия от рецептори изпращат информация за положението ни в пространството и на различните части на тялото една спрямо друга до главния мозък. Там тези данни се обработват и се подават сигнали за заемане на тази позиция, която ще ни даде равновесие и стабилност. Когато попаднем в необичайна и непозната ситуация, мозъкът невинаги е подготвен с каква „програма“ ще реагира. Такива необичайни уловия са високата скорост, въртеливото движение, големите ускорения, рязкото изкачване и спускане и други – фактори, които отсъстват при природни условия, но са станали част от ежедневието ни в хода на техническата революция.
 
При придвижване с автомобил или кораб ние изпращаме разнопосочни сигнали – от една страна центърът за равновесието във вътрешното ухо и очите ни сигнализират, че се движим; от друга, обаче, рецепторите от мускулите и ставите показват, че стоим на едно място. Основната теория е, че мозъкът ни приема тези двусмислени информации като знак, че сме се отровили. За това и ни изпраща повръщането, с което да се отървем от тази отрова.
 
Друга теория е тази за стимулацията на вагусовия нерв от движенията на околоочните мускули.
 
По-често е състоянието при децата, поради недостатъчно зрялата им вестибуларна система.
 
Фактори като прекалено пълен или празен стомах, преумора, тютюнев дим, алкохол и нервно напрежение улесняват появата на оплакванията.
 

Колко разпространени са кинетозите?

Предразположението има сериозна роля. Установено е, че около 33% от хората имат оплаквания при движение по вода, с автомобил и самолет, но пък 66% споменават за оплаквания, при „тежки условия“. Пациентите с нефункциониращ център на равновесието във вътрешното ухо никога нямат такива оплаквания.
 
Тази реакция на движението е по-честа при жените и силно се влияе от ендокринната им система – за това и по време на бременност обичайно оплакванията се усилват.
 

Кои са основните симптоми? 


 • Повишено слюноотделяне, прилошаване, гадене и повръщане;
 • Пребледняване на лицето, изпотяване със студена пот;
 • Главоболие, световъртеж, повишена чувствителост към миризми;
 • Потиснатост, отпадналост и сънливост – последното успешно се изполва от всеки родител – люлеенето на малкото дете улеснява заспиването му
NEWS_MORE_BOX

Как да си помогнем?

В повечето случаи, при подходяща подготовка, можем да избегнем необходимостта от медикаменти. Ето няколко съвета:
 • Наспете се добре – когато знаете, че ви предстои „изпитание“ осигурете си пълноценен сън преди това;
 • Нахранете се, но не прекалявайте – както вече се спомена, и двете крайности биха влошили състоянието;
 • Хидратирайте се – бъдете сигурни, че приемате достатъчно течности
 • Покрийте се добре – относно морският транспорт – дори и времето да е хубаво, оказва се че влагата и студът имат силна провокираща роля. Ето защо е за предпочитане да се предпазите от тях;
 • Есенциални масла – маслото от мента има доказани свойства при борбата с гаденето – няколко капки върху памучен тампон може да се окажат голям помощник.
 • В колата – най-разумна мярка е дрямката по време на пътя; препоръчва се още погледът да е насочен навън, а не към обект вътре в автомобила; да се избягва четенето;
 • В кораб и самолет е добре да се избират места по средата на превозното средство – там клатенето и вибрациите се усещат най-слабо.
Ако тежестта на симптомите го изисква, най-добре е да се обърнем към УНГ-специалист или невролог, които ще изпишат подходящи медикаменти при пътуване.
 
Дефинитивно лечение на кинетозите няма – те са естествена реакция на нашия организъм към подаваните му неестествени стимули в съвременните ни условия на живот. 4004