Морбили е заболяване, което протича строго циклично, а именно след изтичане на инкубационния период (средно в рамките на 9-11 дни) се проявяват висока температура, засягане на дихателните пътища и характерен обрив.


След преболедуване имунитетът е пожизнен. Децата на майки, които са преболедували също са имунни, но в рамките на 6 до 9 месеца след раждането, поради предадени чрез плацентата антитела.


След изтичане на инкубационния период започва фазата на висока температура и засягане на горните дихателни пътища (хрема, възпалено гърло), често се засяга и конюнктивата. В 5 до 20% от случаите се развива раш – единични бързопреходни разнокалибрени петна по кожата на тялото и крайниците.Около 4-5 ден по букалната лигавица (вътрешната страна на бузите в устната кухина) срещу предкътниците се развиват малки по размери (колкото главичка на топлийка) бели или белезникави петна, върху зачервена основа. Наричат се петна на Филатов-Коплик. При допир трудно се отделят с тампон и се задържат в рамките на 2-3 дни, след което изчезват. Симптомът е много характерен – патогномоничен за заболяването.


Обривът започва 3-5 ден от началото на заболяването с ново повишаване на температурата, засилване на кашлицата и влошаване на общото състояние на болните. Характерна е поетапната проява на обрива. Първите обривни лезии се проявяват зад ушите, по лицето и шията.

 

Постепенно се обхваща тялото и към 5-ти ден от началото на заболяването се засягат и крайниците. Обривът се изразява в макули -  червени петънца и папули – макулозен обрив, който е на надигната основа – диаметърът на лезиите е 2-5мм. Често петната се сливат в по-големи, които имат неправилна форма.


Между обривните единици локалната кожа е с нормален цвят и вид. Възможни са отклонения – наличие на малки мехурчета, които в някои случаи могат да бъдат изпълнени с кръв. Лицето на засегнатите е много характерно – facies morbillosa (морбилно лице) – конюнктивит със слепнали и подпухнали клепачи, кожата около носа е разранена от секрета, устните са напукани. След 4-5 дни обривът „завяхва” по реда на появата си. На негово място се задържат хиперпигментации или фино залющване.


Най-сигурният начин за доказване на имунитет – е изследване на антитела. Особено подходящо е, когато няма сигурни данни лицето да е преболедувало или да е поставена ваксината.


За всички инфекции, които се предават по въздушно-капков път, ваксиналното покритие трябва да бъде до 90-95%. Рискът за усложнения при неваксинираните е много голям, обикновено това е контингентът, при който се наблюдават смъртните случаи.

 

В София ваксиналното покритие достига до 95%, но в градове като Варна и Габрово то е под 80%. Практиката е за издирване на неваксинирани лица или частично ваксинирани, а при тези от ромски произход – се използва помощта на медиатор.


Особено внимателни трябва да бъдат родителите на деца под 1-годишна възраст, при които все още не е поставена ваксината. Излизането извън граница, особено в държави където епидемичното ниво на заболяването е високо крие висок риск. През януари бяха съобщени високи епидемични нива на морбили в Гърция. Към момента високо ниво на заболяемост има и в западната ни съседка – Република Северна Македония.


Морбили се смята за една от най-тежките обривни инфекции или по-конкретно най-тежко протичащата обривна инфекция. Характерно е снижаване на имунитета. Три са заболяванията, които понижават имунните сили на организма до такава висока степен – морбили, грип и вирусът на СПИН. В резултат на това се активират често латентни инфекции като херпес, огнища на стафилококи, салмонела.


Хората са единственият естествен гостоприемник на заболяването. Вирусът се излъчва последните два дни от инкубационния период и първите четири дни от появата на обрива. Преди началото на използване на ваксината епидемиите са били на всеки 2-5 години и са продължавали с месеци.