Момчетата по принцип са по-склонни от момичетата да губят слуха си. Преносимите аудио плейъри обаче „помагат“ на момичетата да ги догонят в това отношение.


В проведеното проучване не са определени причините за загубата на слуха при момичетата, но една от възможнoстите е, че те са изложени на по-силен шум, смята Елизабет Хендерсън от Harvard Medical School в Бостън, предаде Ройтерс.


Традиционно момчетата са склонни да бъдат засегнати от силен шум - като работа с машини или огнестрелни оръжия. Но днес все повече тинейджъри са с преносими музикални плейъри и двата пола слушат много силна музика.


За да установят дали днешните преносими устройства влияят на слуха на тинейджърите, Хендерсън и нейните колеги проверяват тестове за проверка на слуха, събрани от 2 519 младежи между 1988 и 1994 година и 1 791 между 2005 и 2006 година.


Те смятат, че има три вида загуба на слух: с ниска честота –  ниския звуков спектър, висока честота на загуба на слуха – проблем с високите честоти и проблеми със звуците в средата на звуковия спектър.


Изследователите установяват, че и трите типа за срещани при групата, участваща в предишното проучване. При една група от момичета обаче има увеличаване на проблемите със слуха в средата на звуковия спектър – от 12% при първото проучване до 17% при второто.


Тези данни не са достатъчни, за да се твърди, че музикалните плейъри са виновни за загубата на слуха. Всяка диагноза за загуба на слуха при тинейджъри обаче е обезпокоителна и трябва да се търсят начини да се предотврати това явление, заявяват изследователите.