Какво представлява молускум контагиозум?

Молускум контагиозум (Molluscum contagiosum), контагиозен молускус или заразен молускус представлява кожна инфекция, която се причинява от вируса Molluscum contagiosum (MCV). MCV е ДНК вирус от семейство Poxviridae, вследствие на инфекцията с него се образуват доброкачествени подутини или лезии по горните слоеве на кожата.


Малките подутини обикновено са безболезнени. Те изчезват сами и рядко оставят белези, когато не бъдат лекувани. Продължителността на инфекцията варира при отделните случаи, но подутините могат да останат от два месеца до четири години.Молускум контагиозум се разпространява чрез директен контакт със заразен човек, или чрез докосване на предмет, замърсен с вируса.


Лечението при заболяването може да бъде медикаментозно и хирургично, но в повечето случаи лечение не е необходимо. Инфекцията може да бъде по-трудна за лечение при отслабена имунна система.


Какви са симптомите на молускум контагиозум?

След излагане на вируса на молускум контагиозум, може да не бъдат открити симптоми на инфекция до шест месеца. Средният инкубационен период на заболяването е между две и седем седмици.


Възможно е да бъде забелязана появата на малка група безболезнени лезии. Тези подутини могат да възникнат самостоятелно или в петна до 20. Те обикновено са:

  • Много малки на размер (между 2 до 5 милиметра в диаметър), с лъскав и гладък на вид;
  • С телесен, бял или розов цвят;
  • Твърди, с форма на купол с вдлъбнатина в средата;
  • Лезиите могат да възникнат навсякъде по тялото, с изключение на дланите на ръцете или стъпалата. По-специално могат да се появят на лицето, корема, торса, ръцете и краката при деца или вътрешната част на бедрата, гениталиите и корема при възрастни. Те могат да станат сърбящи, възпалени, зачервени или да се подуят.

При отслабена имунна система, може да бъдат развити по-значими симптоми, лезиите могат да достигнат до 15 милиметра в диаметър, като засягат по-често лицето и обикновено са устойчиви на лечение.


Как става заразяването с молускум контагиозум?

Човек може да бъде заразен с молускум контагиозум при докосване на лезиите по кожата на заразен човек. Инфекцията може да бъде предадена също така и чрез сексуален контакт.


Вирусът може да оцелее на повърхности, влезли в допир с кожата на човек, засегнат от инфекцията. Затова е възможно да бъде разпространен по контактно-битов път - чрез използване на общи кърпи, дрехи, играчки (при децата) или други предмети, които са били замърсени. Споделянето на спортна екипировка, също може да причини предаването на зараза. Вирусът може да остане на оборудването и така да бъде предаден на друго лице.


Инфекцията с молускум контагиозум, може да бъде разпространена в тялото, това може да стане при прехвърляне на вируса от една част на тялото до друга чрез докосване, разчесване или бръснене на мястото на лезия, а след това бъде докосната друга част на тялото.


Какви са рисковите фактори за молускум контагиозум?

Някои групи хора са изложени на по-голям риск от заразата от други. Такива групи включват:

  • Деца на възраст между 1 и 10 години;
  • Хора, които живеят в тропически климат;
  • Хора с отслабена имунна система, причинена от фактори като трансплантация на органи или лечение на рак;
  • Хора, които имат атопичен дерматит, който е често срещана форма на екзема, която причинява люспести и сърбящи обриви;
  • Хора, които участват в контактни спортове, като борба или футбол.

Най-добрият начин да бъде избегната заразата на молускум контагиозум е, чрез спазването на добри хигиенни навици. Вирусът бива изчистен от организма заедно с изчезването на лезиите по кожата.


Библиография:
National Health Service (NHS). Molluscum contagiosum
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Molluscum Contagiosum
American Academy of Dermatology. Molluscum Contagiosum