Молускум контагиозум (molluscum contagiosum) е инфекциозно заболяване, причинено от поксвирус (вирус Molluscum contagiosum). В резултат от инфекцията обикновено се наблюдава кожно заболяване, характеризиращо се с лезии (образувания), които могат да се появят навсякъде по тялото.


Как се диагностицира молускум контагиозум?

Тъй като подутините по кожата, причинени от молускум контагиозум, имат отчетлив външен вид, инфекцията често може да бъде диагностицирана при преглед на засегнатото място. Вземането на биопсия от кожата може да потвърди диагнозата.Обикновено не е необходимо молускум контагиозум да бъде лекуван, но винаги трябва да бъдат преглеждани и изследвани кожни лезии, които се задържат повече от няколко дни. Потвърдената диагноза за молускум контагиозум би изключила други причини за лезиите, като рак на кожата, варицела или брадавици.


Как се лекува молускум контагиозум?

В повечето случаи, ако пациентът има здрава имунна система, няма да е необходимо лезиите, причинени от молускум контагиозум, да бъдат лекувани. Образуванията по кожата изчезват без медицинска намеса. Някои обстоятелства обаче могат да оправдаят предприемането на лечение, например ако:

 • Лезии са големи и са разположени на лицето и шията;
 • Пациентът има кожно заболяване като атопичен дерматит;
 • Има сериозни притеснения относно разпространението на вируса

Най-ефективните лечения на молускум контагиозум се извършват от лекар. Те включват - криотерапия, кюретаж, лазерна терапия и локална терапия:

 • По време на криотерапията лекарят замразява всяко образувание с течен азот;
 • По време на кюретаж, лекарят пробива подутината и я изстъргва от кожата с помощта на малък инструмент;
 • По време на лазерната терапия лекарят използва лазер, за да премахне лезиите;
 • По време на локалната терапия лекарят прилага кремове, съдържащи киселини или различни химикали, върху подутините, за да предизвика пилинг на горните слоеве на кожата

В някои случаи тези техники могат да бъдат болезнени и да причинят белези. Може да е необходима и анестезия.


Тъй като тези методи включват лечението на всяка отделна лезия, процедурите може да изискват повече от една сесия. При наличие на големи лезии, може да се наложи допълнително лечение на всеки три до шест седмици, докато подутините изчезнат. При третиране на съществуващите могат да се появят нови образувания. В някои случаи лекарят може да предпише следните лекарства:

 • Трихлороцетна киселина;
 • Локален подофилотоксинов крем;
 • Кантаридин;
 • Имиквимод

При бременност, планиране на бременност или кърмене, лекарят трябва да бъде уведомен преди предприемането на лечение.


При отслабена имунна система от заболяване като ХИВ или от лекарства като тези, които се използват за лечение на рак, може да не бъде предприето лечение на молускум контагиозум. Успешното лечение е по-трудно за хората с отслабена имунна система, отколкото за тези със здрава имунна система.


Антиретровирусната терапия е най-ефективното лечение за хора с ХИВ, ако се заразят с вируса Molluscum contagiosum (MCV), тъй като терапията може да помогне на имунната система за борба с вируса.


Каква е дългосрочната перспектива за хората с молускум контагиозум?

Инфекцията с молускум контагиозум обикновено преминава сама, ако имунната система на пациента е здрава. Обикновено това се случва постепенно в рамките на 6 до 12 месеца и без белези. Въпреки това, при някои пациенти може да отнеме от няколко месеца до няколко години, докато лезиите изчезнат. Инфекцията може да бъде по-упорита и да продължи дори по-дълъг период от време при хора с проблеми с имунната система.


След като лезиите изченат, вирусът M. contagiosum вече не присъства в тялото на пациента. Когато това се случи пациентът вече не е заразен и не може да разпространи вируса в други части на своето тялото, както и на други хора. За разлика от варицелата, заразяването с молускум контагиозум не създава защита срещу повторно заразяване.


Как може да бъде предотвратено заразяване с молускум контагиозум?

Най-добрият начин за предотвратяване на заразяване с молускум контагиозум е избягването на докосване на кожата на друг човек, който има инфекцията. Следването на някои принципи може също да помогне за предотвратяването на разпространението на инфекцията:

 • Ефективно измиване на ръцете с топла вода и сапун;
 • Избягване на споделяне на лични предмети, като - кърпи, дрехи, четки за коса или сапуни;
 • Избягване на споделянето на спортно оборудване, което може да е влязло в пряк контакт с нечия кожа;
 • Избягване на докосване на участъци от кожата, където има лезии;
 • Избягване на бръснене там, където са разположени образуванията;
 • Избягване на сексуален контакт при наличие на лезии в областта на гениталиите.


Библиография:
National Health Service (NHS). Molluscum contagiosum
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Molluscum Contagiosum
American Academy of Dermatology. Molluscum Contagiosum