Американски учени са открили любопитен факт – при жените страдащи от  мигрена, рискът от развитие на рак на гърдата е по-ниска, независимо дали приемат нестероидни противовъзпалителни средства или не.
 

 

Изследователите от Fred Hutchinson Cancer Research Center в Сиатъл, Вашингтон под ръководството на Кристофър Лий проучвали връзката между мигрената и риска от развитието на рак на млечната жлеза при жени в менопауза.
 


 

Учените анализирали резултати, събрани от 91 116 жени на възраст между 50 и 79 години, които са взели участие в национална програма за проучване на здравето в САЩ - Women's Health Initiative.
 

 

Особено внимание експертите обърнали на употребата на нестероидни противовъзпалителни средства, тъй като данните от предишни проучвания говорят за това, че тези медикаменти могат да понижат риска от новообразувания на млечната жлеза.

 

Събраните данни показали, че от всички участнички в изследването, мигрената  се наблюдава при 10,464 (т.е. 11%) жени, от които на 411 (3.9%) е поставена и диагноза рак на гърдата.
 

 

За сравнение, при контролна група от 80 652 жени, които не страдат от мигрена, са регистрирани 3 595 (4,5%) случая на злокачествени тумори.

 

Рискът от рак на гърдата сред жените в менопауза, които имат и мигрена е по-ниска с 11%, независимо от дали вземат нестероидни противовъзпалителни лекарства или не.
 

 

Авторите на проучването отбелязват, че и мигрената и ракът на гърдата са хормонално свързани, тъй като намаленият риск от онкологично заболяване се наблюдава само при пациенти с  тумори, които са зависими от половите хормони естроген и прогестерон.

 

Резултатите от изследването са публикувани в шестото издание на списание Journal of Clinical Oncology за 2010 година.