Мигрената е заболяване, проявяващо се с пристъпно главоболие, което най-често обхваща едната половина на главата (при някои пациенти главоболието може да бъде двустранно). Болката е с пулсиращ характер и може да варира от умерена до силна по интензитет.
 
По-често се засяга женският пол, като само във възрастта преди пубертета превалира броят на засегнатите момчета спрямо момичетата. Като причина за появата на това пристъпно и повтарящо се главоболие се сочи вазомоторна дисфункция (невросъдово смущение) – по типа спазъм на стената на кръвоносните съдове. Фамилната обремененост е доказан фактор в патогенезата на заболяването. Значение за появата на главоболието оказват стресът, някои хормонални промени – например преди менструация, както и наличието на продължително гладуване, умора и други.
 
Често главоболието се засилва при физическа активност, наличие на повишено осветление (фотофобия), както и по-шумна среда (фонофобия). Продължителността, честотата и силата на пристъпите могат да варират. Най-често главоболието не е самостоятелно проявяващ се симптом. Пациентите се оплакват от гадене, понякога съпроводено с повръщане, може да има болки в корема и диария, изпотяване, зрителни нарушения и други.
 
Методите на физикалната терапия са насочени, както към справяне с мигренозния пристъп, така и като профилактика срещу евентуални настъпващи рецидиви.
 
В присъпния период (във вазопаралитичната фаза) се поставят студени компреси в тилната област и тази на слепоочията. Най-често този прийом се съчетава с потапянето на ръцете и краката във вани с топла вода. В областта на врата се прилагат топлинни нагревки с ултразвукови лампи, както и дарсонвализация - крайткотрайни процедури с нискочестотен електрически ток. Идеята на дарсонвализацията е намаляване на възбудимостта на нервните влакна, като по този начин се постига обезболяващ ефект. Противопоказания са наличието на остри гнойни процеси в третираната област.
 
Нерядко се прилага и електрофореза с калциев дихлорид, като електродите се поставят под формата на яка. При спастична фаза на мигрената се прилага елетрофореза с магнезиев сулфат по метода на Бургиньон.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Други обезболяващи средства при спастичната форма на мигрената са пропускането на интерферентен ток с постоянна честота в областта на слепоочията и над очните ябълки. В междупристъпните периоди се назначава класически лечебен масаж, акупресурни похвати, както и иглотерапия.