Неоспорим факт е, че броят на лицата, страдащи от затлъстяване непрекъснато нараства. Основната цел на бариатричната хирургия е лечението на патологичните (болестните) форми на затлъстяване, при които не се отчита ефект от диетичните режими и физическата активност. Друг основен критерий за прилагането ѝ е индекс на телесната маса (body mass index – BMI) равен или по-голям от 35, с или без придружаващи заболявания като диабет, хипертония и други.


Наричан още и метаболитна хирургия или хирургия на затлъстяването, методът става все по-разпространен и е един от методите за лечение на диабет тип 2. Отношение има към заболявания, свързани със затлъстяването, а именно - високо кръвно налягане, сънна апнея,  проблеми с холестерола, гастроезофагеална рефлуксна болест, чернодробна стеатоза - затлъстяване на черния дроб и други.


Методът е свързан с драстична загуба на тегло, като подобрява и в много случаи лекува, свързаните със затлъстяването придружаващи заболявания.Принципът на действие на метода е намаляване обема на приетата храна и паралелно с това намаляване на нейното усвояване. Това се постига чрез намаляване обема на стомаха чрез различни оперативни и неоперативни прийоми.


Към нехирургичните се причислява поставянето на силиконов балон, изпълнен с физиологичен разтвор. Функцията му е да изпълни част от кухината на стомаха и по този начин при хранене се достига по-бързо до чувство за ситост и води до намаляване приема на храна и съответно-отслабване.


Процедурата представлява поставяне на балон в кухината на стомаха през гърлото, посредством тънка тръбичка и последва изпълването му с физиологичен разтвор. По отношение на продължителност поставянето отнема около половин час, а след няколко часа пациентът може да се приберете вкъщи. Стомашният балон се поставя за 6 месеца, след което бива отстранен отново по ендоскопски път. Обичайно за този период, пациентите губят около 10-15% от телесното си тегло (30-35 кг), а паралелно с това продължава диетичният режим и умерената физическа активност.


Около 6 часа след процедурата може да започне приема на малки количества течност. Течната диета се препоръчва да продължи през следващите 7-8 дни, след което постепенно се включват меки храни. След около 3 седмици пациентът е в състояние да се храни нормално.


NEWS_MORE_BOX


Друг метод е поставянето на регулируем стомашен пръстен около горната част на стомаха. Отново се има за цел намаляване обема на стомашната кухина, но освен това се води до забавено придвижване на храната, което създава по-дълго усещане за ситост. Пръстенът може да се регулира през определени интервали от време.


От хирургичните методи като златен стандарт е прилагането на т. нар. стомашен байпас, при който част от стомаха се изрязва и останалата част от него се свързва с началото на тънките черва. Днес операцията се прави и лапароскопски. Най-честите усложнения, непосредствено след операцията са кървене, инфекция, сраствания, хернииране и други.


Лапароскопската „ръкавна“ гастректомия също представлява отнемане на част от стомашната кухина – до 80-85%. Премахва се и купулът на стомаха, в който се секретира хормонът на глада – грелин. След процедурата стомахът наподобява формата на банан. Освен намаленото количество на храна, която постъпва и се усвоява, другият по-важен ефект е върху секрецията на хормоните.


Към недостатъците на двата оперативни метода спадат необратимостта на процедурата, вероятност за дългосрочен дефицит на витамини и важни микроелементи, което налага доживотната суплементация с тях.