Метаболитният синдром не е конкретно заболяване. Той се обсъжда, когато човек е засегнат от няколко взаимосвързани нарушения на обмяната, както и при наличие на рискови фактори за сърдечносъдови заболявания.


По дефиниция представлява съчетание на няколко сърдечносъдови рискови фактора с инсулинова резистентност и хиперинсулинемия. На практика, в основната си част той е израз на цялата съвкупност от грешките, които се допускат в храненето и движението и е предвестник на голяма част от епидемично разпространяващите се хипертонична болест, захарен диабет тип 2 и други.

Диагнозата


Метаболитният синдром не засяга само определен орган, а цялото тяло и може да бъде заподозрян най-често от ендокринолога, гинеколога, кардиолога, както и всеки друг специалист, при когото попадне пациентът по повод на някоя от изявите му.


Конкретното поставяне на диагноза изисква покриването на част от критерии, които включват обиколката на талията (абдоминално затлъстяване), серумните нива на триглицеридите и HDL холестерол, стойностите на артериалното кръвно налягане и кръвна захар на гладно.


Ролята на затлъстяването е голяма. Излишната мастна тъкан е източник не само на голямо количество свободни мастни киселини, но и на различни биологично активни вещества.


Повишеното количество на свободни мастни киселини в кръвта потиска зависимото от инсулина навлизане на глюкоза в клетките на периферните тъкани, което е предпоставка за равитие на инсулинова резистентност.

Хиперинсулинемия

Представлява повишено отделяне на инсулин от ендокринната част на панкреаса. Освен генетична предразположеност, най-често висококлорийното хранене с голям излишък и затлъстяванаето, по описаните механизми, постепенно водят до състоянието на инсулинова резистентност, в отговор на която настъпва хиперинсулинемията.


Отклоненията в производството на инсулин и на тъканната чувствитеност към него причиняват сериозен дисбаланс, който е в основата на много беди.

  • Хиперандрогенемия

Хиперинсулинемията води до повишен относителен дял на андрогените, което при жените може да участва в болестни процеси като синдром на поликитозните яйчници, нарушения в овулацията и трудности при забременяване.


Друг израз на високите нива на андрогените е промени във външния вид – хирзутизъм (повишено окосмяване), на фона на рядка и омазнена коса и акне.

  • Артериална хипертония

Известно е, че тя е многофакторна болест и често се дължи на комбинация от генетична предразположеност и рискови фактори, свързани с начина на живот и хранене.


Хиперинсулинемията води до увеличена задръжка на натрий в бъбреците, както и усилва действието на нормалните вазоконстриктори в тялото. Задръжката на натрий е в основата на задръжка и на течност, при което обемът на кръвта се увеличава, а стимулираните вазоконстриктори повишават съдовото съпротивление. Двата фактора съдружно водят до покачване на кръвното налягане.


Затлъстяването е свързано с повишен оксидативен стрес, който пък смущава производството на естествения вазодилататор в тялото – азотен оксид.

 

NEWS_MORE_BOX
  • Захарен диабет тип 2

Нарушеният въглехидратен толеранс и хиперинсулинемията се приемат като преддиабетно състояние и често са налични в началните стадии на разгърнал се вече захарен диабет тип 2.


Откритието на тези отклонения е ключов момент, в който част от пациентите с промени в храненето, телесната маса и движението могат да избегнат развитието на болестта.

  • Сърдечносъдов риск

От една страна затлъстяването само по себе си, от друга – хипертонията, от трета – хипергликемията, която уврежда съдовата стена, от четвърта – промените в състава на холестерола. Сумарно тези фактори увеличават опасността от настъпване на атеросклеротични и тромбемболични усложнения при тези пациенти – с риск не само от стенокардия, но и от инфаркт на миокарда и други остри съдови инциденти.

  • Рак

Затлъстяването се обсъжда като независим рисков фактор за неопластични заболявания. Според последни проучвания хиперинсулинемията би могла да предизвика промени в системата на инсулиноподобен растежен фактор (IGF1), които провокират клетъчната пролиферация и устойчивостта на клетките към сигналите за програмирна смърт – апоптоза. 


Такива нарушения са част от сложната съвкупност от фактори, отключващи онкологичния процес.


Как да постъпим?
Ключова стъпка са усилията за балансирано хранене и постигане на нормално тегло. При развили се вече артериална хипертония и/или диабет, тези стъпки и доброто лечение могат да предотвратят опасните за живота усложнения.