Тиреоидитът на Хашимото е автоимунно заболяване, което се характеризира с образуване на антитела срещу тиреоидната пероксидаза и тиреоглобулина на щитовидната жлеза. В резултат на този процес настъпва постепенна деструкция на щитовидната жлеза и понижаване нивата на основните й хормони (хипофункция) – трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4). Обратнопропорционално, понижението в нивата на Т3 и Т4 предизвиква повишаване нивата на тиреоид-стимулиращия хормон (ТСХ), който се секретира от аденохипофизата.

 

Щитовидната жлеза има основно значение за обмяната на белтъци, въглехидрати и мазнини и за поддържането на метоболизма. Хипофункцията, която настъпва при тиреодит на Хашимото, води до нарушение в метаболизма на тези основни органични съединения. Характерни симптоми при автоимунния тиреодит са повишаване на телесната маса, уморяемост, депресивност, повишен апетит, сънливост, косопад, констипация, суха кожа и др.


 

Метаболитният синдром е комплекс от нарушения в липидната, белтъчната и въглехидратната обмяна, който засяга все по-често пациенти в млада възраст и е свързан с повишен риск от сърдечносъдови инциденти. Причина за развитието на метаболитен синдром в днешно време е консумацията на нездравословна и в големи количества храна, нередовното хранене, силният стрес, обездвижването. Основна роля сред рисковите фактори има и генетичната предразположеност.

 

Пациентите с метаболитен синдром имат висцерално затлъстяване, нарушения в липидната обмяна, изразяващи се лабораторно с повишени нива на триглицерици, общ холестерол, LDL-холестерол и ниски нива на HDL-холестерол. На лице са и нарушения във въглехидратната обмяна, в ранен стадий под формата на инсулинова резистентност – глюкозата не се приема от клетки на мускули, черен дроб и мастна тъкан и се задържа в кръвта.

 

Много чест проблем сред пациентите с Хашимото е наличието именно на метаболитен синдром. Диагностицирането му се извършва на базата на лабораторни изследвания – подробен липиден профил, пикочна киселина, НОМА-индекс, орален глюкозо-толерантен тест, изследване на хормони; измерване на телесната маса и на талията, на базата на симптоматика и анамнеза. Причината за увеличената честота на пациенти с метаболитен синдром и тиреодит на Хашимото е свързана с нарушение основната функция на щитовидната жлеза и понижаване нива на хормоните й.

 

Тъй като заболяването е хронично и няма пълно излекуване е нужно спазване на няколко основни принципа за намаляване на риска от сърдечносъдови инциденти:

 

1. Прием на синтетичен хормон – при диагноза тиреодит на Хашимото е нужно да започнете предписана от лекар ендокринолог терапия със синтетичен хормон. Синтетичният хормон замества изчерпаните нива на тироксин в щитовидната жлеза и подпомага функцията й. Много често започването на прием на синтетичен хормон, съчетано с останалите полезни навици, води до намаляване на телесното тегло и подобряване симптомите на метаболитния синдром.

 

2. Повишване на физическата активност – препоръчват се аеробни кардио тренировки – бързо ходене, тъчане, каране на колело. Те подобряват издръжливостта и имат благоприятно влияние върху дейността на сърдечно-съдовата система.

 

3. Ограничаване на сладките храни и придържане към диета с храни с нисък гликемичен индекс при пациенти с инсулинова резистентност – характерен за тях е гладът за сладко. Ограничаване приема на бяла захар може да нормализира нивата на кръвна захар и да подобри чувствителността на клеките на черен дроб, мускули и мастна тъкан.

 

Гликемичният индекс (GI) е цифрова скала от 1 до 100, която оценява степента на повишаване на нивата на глюкоза след прием на съответна храна. На базата на този показател съществуват храни с нисък, среден и висок гликемичен индекс. При пациенти с инсулинова резистентност се препоръчва придържане към диета с храни с нисък GI, много рядко – среден.

 

4. Прием на омега мастни киселини – есенциални мастни киселини, нужни за правилното функциониране на мозъка и сърцето, като намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет, подпомагат понижаването на телесното тегло и др. Омега мастните киселини могат да се приемат под формата на хранителна добавка и с храната – богати на тях са рибата, месото, яйцата и др.

 

5. Пълноценен сън – осигуряване на спокоен, 7-8 часов, възстановителен сън. Липсата на такъв води до хронична умора и понижение в нивата на кортизол.

 

Метаболитният синдром и тиреоидитът на Хашимото са пряко свързани. За подобряване на състоянието на пациентите се препоръчва терапия със синтетичен хормон, спазване на хранителен и тренировъчен режим и осигуряване на пълноценен сън.