По време на менструалния цикъл тялото на жената претърпява много хормонални промени, които се отразяват на цялото тяло и на интестиналната моторика и предизвикват така известния пременструален период (ПМС), който оправдава неразбираемата за мъжете склонност към промени в настроението, коремни болки и др. Промените в интестиналната перисталтика по време на менструацията могат да се манифестират с диарични изхождания или констипация, по-чести изхождания, болки, метеоризъм и др. Според някои данни над 70% от жените изпитват гастро-интестинални симптоми около периода на менструацията. Те могат да се проявят с промени в ритъма на изхожданията, консистенцията на фецеса или миризмата му, метеоризъм и др.


Около периода на менструацията, организмът синтезира по-голямо количество простагландини, които стимулират контракциите на маточната гладка мускулатура, така че тя да се „очисти“ от неоплодената яйцеклетка и набъбнала лигавица. Междувременно обаче, тези простагландини стимулират и интестиналната перисталтика, намаляват контактното време и ускоряват пасажа, намаляват резорбцията на вода и това предизвиква диарични и по-чести изхождания. Трудно е да се разграничи кога се касае за колики вследствие на високоамплитудни маточни контракции и кога става въпрос за гастро-интестинални колики. Простагландините са отговорни и за много други неприятни явления по време на пременструалния период, като главоболието.


Прогестеронът е друг хормон, чиито нива се повишават малко преди менструацията. При някои жени повишените нива на този хормон също могат да предизвикат диария или констипация. При жени с колон иритабиле (IBS – Irritable Bowel Syndrome), както и с инфламаторни интестинални заболявания (IBD – Крон и улцерозен колит) може да се наблюдава влошаване на симптоматиката по време на менструация. Освен това жени с инфламационни интестинални заболявания обикновено имат по-тежък пременструален период с по-изразено главоболие и менструални болки, но това е незначим пробем, в сравнение с IBD заболяването им. Интересен факт е, че повишените нива на прогестерон предизвикват силно чувство на глад и повишен апетит за храни богати на мазнини и захари като шоколада, сладоледа и др. Те обаче са трудносмилаеми и допълнително могат да влошат гастро-интестиналната симптоматика.По-високата дразнимост и неспокойство по време и преди менструация също повлияват гастро-интестиналния мотилитет и могат да причинят или влошат констипацията или диарията. От друга страна, по време на менструация, според изследване в списанието BMC Women’s Health, се понижава прага на болка и дискомфорт, което допълнително екзацербира симптоматиката.


Някои практики, които могат да подобрят гастро-интестиналната симптоматика в перименструалния период са: повишаване консумацията на фибри (плодове, зеленчуци, зърнени храни, но не популярната комична „зърнена диета“) и течности, спазмолитици (спазмалгон, бусколизин, но-шпа и др.), леки физически усилия (разходка), избягване на храни богати на мазнини, пържена храна, газирани напитки, кафе, алкохол, шоколад, късно хранене, пропускане на хранене или преяждане (добре е храната да е разделена на 4-5 порции за деня), избягване на газообразуващи храни като боб, зеле, лук, броколи, карфиол, гъби, грах и др.

 

Проучванията сочат, че физическата активност подобрява симптоматиката по време на менструация – трийсетминутни тренировки три пъти седмично за няколко седмици значително подобряват неприятните симптоми на менструацията.

 

Нестероидните противовъзпалителни средства по начало повлияват изключително добре менструалните болки, но могат да влошат гастро-интестиналните симптоми – в това отношение спазмолитиците са по-ефикасни. В по-продължителен план, приемът на билката вечерна иглика също подобрява симптоматиката в перименструалния период.

 

Симетиконът е чудесно средство за повлияване на метеоризма преди и по време на менструалния период и намаляване чувството на подуване и болка от излишните газове. При констипация могат да се използват контактни лаксативи като Сената за кратък период или пък фекални омекотители като течния парафин.


През перименструалния период често се наблюдават освен коремни крампи, заради маточните контракции, и придружаваща гастро-интестинална симптоматика – диария или констипация, коликообразни болки, промяна в ритъма на дефекация и др. Тези промени са краткотрайни, асоциирани с хормоналните флуктуации и се повлияват с традиционните OTC (Over The Counter drugs) лекарства – спазмолитици, леки разхлабителни средства при констипация, симетикон при метеоризъм, хранителен режим и леки физически усилия.