Менструалната мигрена представлява подвид на мигрената като заболяване. Пристъпите на главоболие възникват най-често два дни преди настъпване на менструацията или в първите три дни от менструалния период.

 

Какво представлява менструалната мигрена?


 

Менструалната мигрена включва симптоми, които са характерни за типичния мигренозен пристъп. Окачествява се като мигрена без аура, тъй като главоболието не е предшествано от други симптоми като зрителни нарушения, изтръпване на крайниците и др.

 

Мигренозният пристъп включва атаки на силно пулсиращо главоболие, често обхващащо само едната страна на главата, но може да има различна локализация. Обикновено се появява сутрин и се засилва по интензитет в рамките на деня, както и при физическо или психическо напрежение. Силната светлина и шумовите дразнения също стават причина за засилване на главоболието. Често придружаващ симптом е чувството за гадене, последвано или не от позиви за повръщане. Последните водят само до временно облекчаване на мигренозната болка.

 

Продължителността на мигренозната атака е в рамките на 4 до 72 часа, но в случая на менструалната мигрена е възможна и по-дълготрайна симптоматика.

 

При 1 от 7 жени с мигрена главоболие възниква само в дните преди или по време на менструация – т.нар. чиста менструална мигрена. При друга част от пациентките менструацията се явява тригер за поява на неприятното главоболие, наред с възникващите по друго време мигренозни атаки – менструално-асоциирана мигрена.

 

Каква е причината за възникване на менструалната мигрена?

 

Все още не е ясна конкретната причина за поява на мигренозния пристъп. Предполага се ролята на различни тригерни фактори като стрес, физическо напрежение, определени храни и напитки и др.

 

В етиологията на менструалната мигрена се обсъжда рязкото намаляване на нивата на естроген в кръвта. Това е по същество естествен физиологичен процес, който настъпва при липсва на оплождане и излющване на маточната лигавица – т.нар менструация.

 

Симптомите обикновено намаляват по време на бременност, във връзка с постоянно поддържащото се високо ниво на естроген в кръвта.

 

По време на менопауза, поради динамичното ниво на естрогена – неговото покачване и намаляване, е възможно да зачестеят атаките на менструалната мигрена. Веднъж обаче задържани на ниско ниво естрогените стават причина за намаляване на мигренозните пристъпи.

 

Друг важен момент е приемът на комбинирани орални контрацептиви. В т.нар. свободни от прием дни – т.е в дните на кръвотечение, се наблюдава рязко намаляване на естрогена в кръвта и това е причина за възникване на мигренозното главоболие в тези дни.

 

Кои са средствата за овладяване на менструалната мигрена?

 

Терапията не се различава от тази, която се използва при лечение на обикновен мигренозен пристъп. Включва прием на болкоуспокояващи, нестероидни противовъзпалителни средства, антиеметични лекарства (против повръщане), както и специфична терапия с триптани. В случаите, когато мигренозните пристъпи се появяват в рамките на повечето или всички менструални периоди, и тук е възможно да се проведе профилактика.

 

По отношение на менструалната мигрена съществуват и следните опции:

  • Нестероидни противовъзпалителни средства – мефенаминова киселина, напроксен, ибупрофен, диклофенак и др. Приемът им може да започне в самото начало на оплакванията, дори и няколко дена преди очакваното начало на менструацията. Те имат благоприятен ефект и върху болката, която често съпътсва този период;
  • Естрогенови препарати – под формата на пластири или гел. Ефектът им е обясним във връзка с рязко намаленото ниво на естроген в кръвта в този период от менструалния цикъл. Поставят се както преди, така и по време на поява на менструацията. Естрогеновите препарати нямат ясно показание за употреба по отношение на лечение на менструалната мигрена.
NEWS_MORE_BOX

 

  • Орални контрацептиви – приложението им се обсъжда със съответния специалист, в случаите когато е налице желание и за контрацепция или е налице друго показание за тяхната употреба. Тяхното действие се базира на потискане на овулацията и избягване съответно на рязкото понижаване на естроген в кръвта.

Свободният от таблетки период обаче често става причина за възникнене на мигренозния пристъп. В такива случаи има няколко варианта – прием на таблетки с по-ниско съдържание на прогестерон; удължаване на периода на прием на оралния контрацептив с цел намаляване поне честотата на мигренозните пристъпи; прилагане на естрогенови препарати в свободния от таблетки период или преминаване към друг вид контрацепция.