Какво представляват мехурите от слънчево изгаряне?

Мехури по кожата могат да се появят след тежки слънчеви изгаряния и могат да бъдат изключително болезнени. Тези мехури обикновено се появяват от няколко часа до един ден след първоначалното излагане на слънце.


Болката често започва да отшумява след 48 часа, въпреки че е по-вероятно да отнеме поне седмица, докато мехурите и слънчевите изгаряния изчезнат. След като мехурите заздравеят е възможно да останат по-тъмни или по-светли петна по кожата, които могат да се задържат от 6 до 12 месеца.Какви са симптомите на мехурите от слънчево изгаряне?

Мехурите от слънчево изгаряне са малки, бели, пълни с течност подутини, които се появяват върху силно изгоряла от слънцето кожа. Околната кожа може да е зачервена и леко подута. Мехурите са болезнени на допир и могат да бъдат изключително сърбящи.


Как се диагностицират мехури от слънчево изгаряне?

Диагностицирането и лечението на мехурите от слънчево изгаряне се извършва от дерматолог. Лекарят обикновено може да диагностицира мехури от слънчево изгаряне въз основа на външния вид на кожата. Пациентът също трябва да информира лекаря за това колко време е бил изложен на слънце и дали е използвал някакви слънцезащитни средства.


Могат ли мехурите от слънчево изгаряне да причинят усложнения?

Слънчевите изгаряния, които са достатъчно тежки, за да причинят мехури, също могат да причинят слънчево натравяне. Симптомите на слънчево натравяне включват:

 • Повръщане;
 • Гадене;
 • Треска;
 • Виене на свят;
 • Тежко образуване на мехури

При възникването на тези симптоми е необходимо да бъде потърсена медицинска помощ. Мехурите от слънчево изгаряне, които се спукат, могат да се инфектират. Това може да изисква лечение и може да доведе до образуване на белези.


Тежките слънчеви изгаряния - особено тези, които са достатъчно тежки, за да причинят мехури - значително увеличават риска за развитие на рак на кожата.


Как се лекуват мехурите от слънчево изгаряне?

Мехурите от слънчево изгаряне често могат да бъдат лекувани в домашни условия, тогава е необходимо:

 • Прием на голямо количество вода. Слънчевите изгаряния водят до дехидратация, която може да предотврати заздравяването на мехурите;
 • Прилагане на студени, влажни компреси върху мехурите, за да бъде отнета част от топлината на кожата.
 • Нанасяне на овлажнител с алое върху изгарянето. Овлажняването може да помогне на мехурите да се излекуват по-бързо;
 • Мехурите не бива да бъдат спуквани. Това значително увеличава шанса за възникване на инфекция и може да причини увреждане на кожата, което да доведе до образуване на белези;
 • Прием на ибупрофен за намаляване на подуването и значителния дискомфорт;
 • Избягване на излагането на слънце, докато мехурите заздравеят

Ако мехурчетата се спукат, мястото трябва да бъде поддържано чисто, като бъде нанесен и антибактериален крем. Зоната трябва да бъде покрита с превръзка, за да бъде ускорено заздравяването.


Почистването на областта, върху която има мехури, трябва да стане с хладка вода, не бива мястото да бъде търкано. При почистването не бива да бъде използван памук върху пукнатия мехур, тъй като малките влакна могат да се прилепят към раната и да увеличат риска от инфекция.


Ако състоянието е по-тежко, лекарят може да предпише кортикостероид за подуването и сърбежа. Също така може да бъде предписан локален крем за изгаряне, за да бъде подпомогнато по-бързото излекуване на кожата.


Как може да бъде предотвратено възникването на мехури от слънчево изгаряне?

Най-добрият начин за предотвратяването на появата на мехури от слънчеви изгаряния е защитата на кожата. Когато човек е навън, е необходимо да използва слънцезащитен крем със SPF (слънцезащитен фактор) най-малко 30. Не бива да бъде забравяно прилагането на слънцезащитни продукти отново на всеки два часа, докато човек е навън. Полезно е носенето на защитно облекло, което да защити кожата, като шапки с широки периферии, които засенчват лицето.


Някои лекарства, като антибиотици, могат да причинят повишен риск от изгаряне. Както пероралните, така и лекарствата за локално лечение на акне също могат да причинят значително повишена чувствителност към слънцето.


Ако човек заподозре, че е получил слънчево изгаряне, той трябва да се охлади възможно най-скоро, за да намали степента на изгаряне. Препоръчителни са престоят на закрито или на сянка, приемат на големи количества вода и изплакването на кожата със студена вода, ако е възможно.


Библиография:
American Academy of Dermatology (AAD). Treating sunburn
Gavin M. Dealing with sunburns
Healthline. What You Should Know About Sunburn Blisters