Учени откриха нов начин за борба с махмурлука - мед, намазан върху препечена филийка. Изследването показва, че натуралният подсладител помага на тялото да се справи с токсичния ефект от спиртните напитки.


Фруктозата в меда позволява на организма да разгради по-лесно алкохола на по-безопасни съставки. Спиртът се разлага на веществото ацеталдехид, който е токсичен за тялото и създава главоболие, гадене и повръщане, твърди химикът д-р Джон Емслей. Но с помощта на фруктозата, той се превръща в оцетна киселина, която при нормални метаболитни процеси се изгаря до въглероден диоксид, който се издишва от човека.


Времето е най-великият лечител на махмурлука, но все пак има и начини за намаляването му, допълва д-р Емслей. Изпиването на чаша мляко преди употреба на алкохол също може да понижи токсичността на спиртните напитки, препоръчва той. Млечната напитка забавя усвояването на алкохола.