Експерти от Универститета по медицина в Уисконсин са установили, че някои от най-често прилаганите медикаменти могат да повишат чувствителността на окото към светлината, а с това и риска от офталмологични заболявания, съобщава Reuters.

 

Резултатите от мащабното проучване, в което повече от 2200 души били наблюдавани в продължение на 15 години.

 

Учените открили, че в зависимост от излагането на слънчева светлина, при хората, които приемат лекарства, включително и болкоуспокояващи, антидепресанти и др., има 26% по-голяма вероятност да заболеят. За сравнение – при доброволците, които приемат рядко медикаменти, опасността от очното заболяване е 22%.

 


Специалистите успокояват, че спазването на здравословна диета, богата на омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и флавоноиди може да забави развитието на болестта.

 

Катарактата или т.нар. перде е патологично състояние, при което настъпва помътняване на очната лещата и в резултат - прогресиращо влошаване на зрението.


Според статистическите данни, катарактата е една от най-честите причини за загуба на зрението в световен мащаб, като засегнатите са около 42%.


Най-често, пердето на очите се появява и прогресира незабелязано с напредване на възрастта. Първите симптоми на т.нар. старческо перде обикновено се появяват около 40 - 50 годишна възраст. При добра профилактика на очите, заболяването може да не се прояви и до 60-65 години.

 

Все още предстоят нови изследвания, за да се установи кои точно лекарства и по какъв начин влияят на зрението.