Черният дроб играе изключително важна роля в организма. Той осигурява премахването на токсините и има много други функции, включително: 

  • Мастният метаболизъм: Чернодробните клетки са способни да преработват хранителните и складираните мазнини в енергия. В допълнение, черният дроб има ключова роля в екзокринните системи като произвежда жлъчни киселини, които се секретират в храносмилателните пътища. Там те действат като разграждат и улесняват чревното усвояване на мазнините.
  • Черният дроб синтезира холестерол, който подпомага транспорта на мазнини.
  • Въглехидратен метаболизъм: черният дроб помага за регулиране на кръвната захар като използва съхранения гликоген, когато нива на глюкоза са ниски и го отстранява, когато са високи.
  • Протеинов метаболизъм: черният дроб разгражда протеините и превръща аминокиселините в полезна енергия. 

 

Как черният дроб преработва приетите медикаменти?


По-голяма част от лекарствата са мастноразтворими, което означава, че те трудно се отделят с урината. Ензимите в черния дроб работят за разграждането на тези вещества и превръщането им във форми, които могат да преминат в жлъчката и/или урината.

 

Има десетки чернодробни ензими, които допринасят за сложната верига от събития, които в крайна сметка водят до разграждане на лекарствата.

 

Но не всеки организъм преработва лекарствата с еднаква скорост. Различни генетични и физиологични характеристики могат да повлияят на скоростта, с която индивидът метаболизира лекарството. Такива характеристики са полът, възрастта, наследствена ензимна структура, потокът от вещества от черния дроб към жлъчката, микроорганизми присъстващи в червата и цялостното хранене.

 

В много случаи черният дроб е способен да метаболизира лекарствата без значително увреждане на самия орган. Въпреки това, когато се налагат постоянни детоксикиращи изисквания на чернодробната система – например, когато лекарствата се приемат в излишък, когато честотата на употребата им е от порядъка на всеки час или когато се приемат множество вещества едновременно – медикаментите могат да причинят значително увреждане на черни дроб.

 

Медикаментозно увреждане на черния дроб възниква, когато консумацията на вещества като лекарства, хранителни добавки, лечебни билки или растения, пряко го увреждат.

 

Симптомите на увреждане обикновено се появяват в рамките на три месеца от началото на приема, но може да варира от няколко часа до една година. Проявите на такова увреждане включват потъмняване на урината, треска, болки в областта на черния дроб, гадене, повръщане, главоболие, диария, светли изпражнения, обрив, жълтеница, увеличен черен дроб, умора, отслабване и загуба на апетит.

 

Има много неща, които може да направите, за да предотвратите чернодробно увреждане.

 

Имайте предвид следните съвети:

  • Не приемайте повече от препоръчителната доза ацетаминофен или други лекарства без рецепта.
  • Не приемайте максимално препоръчителната доза за продължителен период от време.
  • Следвайте внимателно инструкциите за прием, дадени от лекуващия Ви лекар.
  • Избягвайте едновременния прием на медикаменти и алкохол.
  • Информирайте Вашия лекар за медикаментите и добавките, които приемате в момента.
  • Ако страдате от чернодробно заболяване, избягвайте приема на лекарства съдържащи ацетаминофен или фенитоин.