Всеки седми български ученик е опитвал марихуана под някаква форма поне веднъж в живота си. Същото се отнася и за 30% от американското население. Повечето хора не са запознати с въздействието на ''тревата'' върху нашия организъм.

Качествената марихуана се получава от женските съцветия на растението Cannabis sativa. Освен това за пушене се използват и изсушени листа, стебла или семена. Това, което достига до потребителите, е смес от всичко изброено.

Ефектите на канабиса се обясняват с действието на двете основни активни съставки: канабидиол (СВТ) и тетрахидроканабинол (ТНС). Тяхното съотношение и концентрация са различни в отделните сортове канабис и това определя ''тревата'' като по-силно или по-слабо действаща. Ефектите могат да бъдат постигнати по следните начини:

  • Пушене на марихуана. Методите на пушене са свиване на нормална цигара или използване на наргиле, което в някаква степен пречиства поетия дим.
  • Прием на растението или негови части под формата на кексчета, браунита или близалки. В България са разпространени и чайове с извлек на активните вещества на канабиса.
  • Прием на активнитe вещества (канабиноиди) под формата на таблетки - ТНС, Дронабинол.


Начинът на прием определя бързината на ефекта. Когато постъпва през белите дробове, канабисът преминава много по-бързо в кръвта, отколкото през гастро-интестиналния тракт. Попадналите в циркулацията СВТ и ТНС се разпространяват из цялото тяло и се свързват със специфичните за тях рецептори в "прицелните" органи. Фактът, че има специални рецептори за канабиноидите доказва, че в организма съществува собствена система, използваща подобни на тях вещества. След като свържат рецепторите, действието им продължава средно около 4 часа. След това, активните съставки се отделят с урината. По този начин се доказва в полицията, че лицето е употребявало трева.

Марихуаната може да ускори сърдечната дейност до 2 пъти. Този ефект на канабиса е бърз и настъпва минути или още по време на пушенето. Ето защо, има известна опасност от сърдечно-съдови инциденти веднага след попадането на СВТ и ТНС в кръвта.


Канабисът е халюциноген. Той променя представата за реалността и този ефект се предизвиква основно от съставката ТНС.

Има два основни типа канабиноидни рецептори: тип 1(КР1) и тип 2(КР2). Първите са главно представени в мозъка, вторите - в периферните органи. ТНС свързва КР1 и индиректно довежда до увеличаване на допамина в мозъка. Ето защо се провеждат експериментални проучвания за виянието на ТНС при нациенти с Паркинсонова болест, при които в определени мозъчни структури се наблюдава намаляване на допамина.

Канабиноидните рецептори са разположени в тези области на мозъка, взимащи участие в системата за възнаграждение. Тяхното стимулиране има отпускащо действие, отключва положителни емоции, неудържими напливи на смях и загуба на краткотрайна памет. Халюцинациите са предимно слухови.

От мозъчните ефекти важен е потискащият върху центъра на повръщането и стимулирането на апетита. Това обяснява едно от приложенията на марихуаната с медицинска цел при болни от рак и хепатит С, при лечението на които химиотерапията предизвиква гадене, повръщане и загуба на тегло поради понижения апетит.


NEWS_MORE_BOXТНС частично взаимодейства с опиоидните рецептори мю и делта като ги прави по-чувствителни към действито на опиоидите. В този случай ефектът му е болкоуспокояващ и се използва с медицинска цел за облекчаване на болезнени мускулни спазми. ТНС предизвиква и релаксация на спастичните мускули. Това действие може да намери приложение при някои спастични състояния като болестта на Льовенхук.

Значително е понижението на кръвното налягане след прием на канабис. Увеличаването на сърдечната честота е компенсаторен механизъм, предотвратяващ рязкото спадане на артериалното налягане.

Характерен белег на прием на марихуана са зачервените очи. Понижава се вътреочното налягане, което може да намери приложение в лечението на глаукома.

Други бързо настъпващи усещания са сухота в устата и редуващо се чувство за топлина и студ.

Сред продължително приемащите марихуана се наблюдава повишена честота на развитие на шизофрения и понижена оплодителна способност до стерилитет при мъжете. Причините за последния са комплексни. Една от тях е намаляването на количеството тестостерон. Друга установена е активирането на сперматозоидите още в тестиса чрез отваряне на специфични каналчета (Hv1), което ги прави непълноценни. Нормално това активиране се извършва във влагалището от определени субстанции. При хронична употреба на марихуара канабиноидите, които се задържат дълго време в кръвта, отварят тези каналчета и предизвикват стерилитет.

Статистиката показва, че голям процент от пушещите марихуана преминават на "по-твърд" наркотик след време.