Маларията е инфекциозна болест, която се пренася от комари. В световен мащаб всяка година около 300 до 500 милиона души боледуват от нея, като почти във всички тропични и субтропични страни има малария.


Ранните симптоми на малария са главоболие, умора, ниска температура и гадене. За следващите 24 часа от развитие на заболяването често клиничната картина прогресира до три стадия. Най-напред се развива студеният стадий, характеризиращ се с внезапно втрисане и понякога със силно изразено треперене, което има средна продължителност около 2 часа.


Следващият втори стадий се нарича топъл стадий. Той се съпровожда от повишаване на телесната температура до 41 градуса по Целзий, придружено от тахипнея – учестено дишане. Времетраенето му е около 4 часа.Третият стадий е мокрият, характеризиращ се с много обилно изпотяване в рамките на 2 до 4 часа.
 

1. От какво се причинява малария?

Малария се развива след ухапване от комар от рода Anopheles, който вкарва паразити в кръвта. Тези паразити са познати като плазмодиуми и са четири основни типа – P. vivax, P. falciparum, P. malariae, P. ovale. След като проникнат в кръвта, плазмодиите достигат черния дроб, където започват да се размножават. В рамките на една седмица е възможно да се произведат около 40 000 плазмодийни паразити, които да завладеят отново системното кръвообращение и да предизвикат разрушаване на еритроцитната маса в кръвното русло.


P. falciparum е най-опасният от всичките четири вида паразити. Той има изключително висок епидемиологичен коефициент. При попадане в кръвта и респективно черния дроб, той започва да се развива няколко пъти по-бързо, отколкото другите паразити от групата. Характерното за него е, че той е резистентен срещу повечето антималарийни средства, което го прави особено опасен и чест причинител на смъртност у болните.


Формите на паразитите P. vivax и P. ovale могат да останат латентни в черния дроб в продължение на месеци, а в някои случаи и с години. Но идва ден, по неясна засега причина, в който те напускат черния дроб и инвазират кръвта, с което причиняват заболяването малария.

NEWS_MORE_BOX

 


Диагнозата се поставя посредством изследване на кръв от пациентите. Целта е да се открият паразити на малария. Възможно е първоначалните резултати да бъдат фалшиво отрицателни, затова специалистите препоръчват да се извършват изследвания всеки ден в продължение на три дни през 12 или 24 часа.

 

2. Кое лечение е подходящо?

Формите на малария изискват бързо и навременно правилно лечение, за да се избегнат усложненията на заболяването. P. falciparum често е водещ причинител на смъртност, защото се лекува значително по-трудно, отколкото другите форми на паразити, причиняващи заболяването.


Специалистите препоръчват при инфекция с другите три представителя на плазмодиите лечението да се провежда в тридневен курс с хлороквин. С цел превенция от бъдещ рецидив на инфекцията и предпазване от латентно задържани паразити, специалистите препоръчват прием в 14-дневен срок на примаквин. Последният медикамент има цитолитичен ефект и в известна степен убива червените кръвни клетки в организма, което го прави безкрайно неподходящ за бременни жени и родилки. В тези случаи специалистите препоръчват да се продължи курсът на лечение с хлороквин.


Инфекцията с P. falciparum изисква по-специално внимание. Ако се докаже резистентност на паразитите към хлороквин, специалистите препоръчват прием на хинин, тетрациклин или комбиниран продукт от пириметамин и сулфадоксин в продължение на 5-6 дни.


Специалистите по билково лечение препоръчват приема на билката еупатория. Тя има доста добър ефект при фебрилни състояния, включително малария. Смята се, че още древните индианци са прилагали билката за лечение на неприятни симптоми като гадене, повръщане и висока температура. Името на билката в буквален превод означава „трева за треска”.