Възрастните, които се представят лошо на тестове за паметта, концентрацията и езика, са по-често страдат от макуларна дегенерация - една от причините за загуба на зрението. Австралийци проведоха проучване относно връзката между когнитивния упадък и началото на сенилната дегенерация на макулата. Данните са публикувани в Archives of Ophthalmology.


Предходни изследвания търсеха корелация между болестта на Алцхаймер и забооляването. Има данни, че двете притежават сходен патогенетичен път - отлагане на протеини, водещо до промени в нервната система и зрителния орган. При пациенти с диагностицирана макуларна дегенерация в ранни стадии са направени снимки на ретините. Сравнени са с познавателните възможности на съответните лица. Оценени са наличието на деменция и други сърдечно-съдови заболявания и рискови фактори.


Наличието на болест на Алцхаймер или съдова деменция не е свързано с по-висока вероятност от увреждане на зрението. Но при лицата, при което то е засегнато, резултатите от тестовете за когнитивната функция са по-лоши. Поставя се въпроса все пак за общото между заболяванията и вероятността профилактиката на едното да повлияе и върху тази на другото. Други автори смятат, че подобни открития не биха имали особена практическа стойност.


Като средства за профилактика на сенилната дегенерация на макулата е изтъквана употребата на омега-3 мастни киселини, представени в ядките, рибата, зехтина.