1. Какво представлява максиларният синуит?

Максиларният синуит е остро или хронично бактериално възпаление на синусната лигавица. Възможни са и възпаления със зъбен произход по съседство.

 


2. Причинители

Най-честите причинители са пневмококи, хемофилус инфлуенце вирус, стрептококи и стафилококи, вируси, гъби (най-често от род Aspergillus). Предразполагащи фактори са аденоидни вегетации при малки деца и хипертрофия на носните конхи.

 

3. Какви симптоми има заболяването?

Усеща се субективно тъпа и персистираща болка в бузите и горната челюст придружени със или без зъбобол, усилваща се при бързо изправяне на главата, променен резонанс на гласа и оток на долния клепач. Понякога може да е придружено с гноевиден секрет от носа, лош дъхfoetor ex ore, завишена температура, но в по-ниски градуси, главоболие и физическа умора.


Често този вид заболявания прогресират до хроничен фарингит, ларингит и бронхит. Понякога може да се образува флегмон на орбитата, мукоцеле и менингит с риногенеза.

 

NEWS_MORE_BOX

4. Диагностика

Лекарят прилага метод, наречен палпация, с помощта на който почуква по стената на максиларния синус – fossa canina, почуква върху кучешките зъби, провокира поява на болков синдром при рязко изправяне на главата, вследствие промяна в налягането в максиларния синус. Снема се щателен УНГ статус, прилагат се ендоскопски образни методи на изследване на носната кухина и околоносните синуси.

 

Рентгеновата диагностика е силно застъпена и с важна диагностична тежест, тъй като показва засенчване на максиларния синус, както и суспекция за калциеви отлагания при аспергилозен синуит. Понякога се пристъпва към скенер в две равнивни – коронарна и аксиална, обикновено предоперативно, за да се забележи прогресия и разпространение на заболяването.
Диференциално-диагностично заболяването има обща клинична манифестация с одонтогенна инфекция, гранулом по зъбите, абсцес или фистула след изваден зъб, тригеминална невралгия и тумор на околоносните кухини.

 

5. Какво лечение се назначава?

В лечебния план се подхожда през две терапевтични форми – консервативна и оперативна.

 

Консервативната терапия включва антибиотици след доказване на бактериален причинител. При остър синуит се прилагат капки за нос, муколитици, антипиретици. Подобна терапия се назначава и на хроничните възпалителни форми на синуит.


През ерата на антибиотичното лечение препарат на избор е азитромицин, който има силно изразен бактерициден ефект и довежда състоянието до прекратяване на гноеобразуването мигновено.

 

При алергични синуити в терапията се включва кортикостероиди и антимикотици.

 

Към оперативна намеса се пристъпва само при усложнение в състоянието. В това число се включва новообразувани полипи на носната кухина, орбитални или вътречерепни усложнения, мукоцеле или подозрения за развитие на неоплазма. Максиларният синус се дренира и насъбралата се гнойна колекция се извежда извън тялото с помощта на аспиратор. След което се прави антисептичен лаваж, който цели доизчистване на полето от гноеродни бактерии. В края на процедурата може да бъде поставен дрен, който да помогне при очистването на максиларния синус в постоперативния период.