Напредването на възрастта, продължителното излагане на слънчева светлина и на други светлинни източници може да предизвика натрупване на вреди за зрението, които постепенно да ерозират способността ни да виждаме ясно и детайлно изображение. За да поддържа нормално зрение, организмът усвоява лутеин и един друг каротиноид – зеаксантин, които натрупва в макулата. Тези две вещества абсорбират светлината от синята зона на видимия спектър – лъчите с най-вредни дължини на вълната, на които ретината обикновено е изложена.Макулна дегенерация

Хората, които с напредването на възрастта развиват макулна дегенерация, често се хранят с недостатъчно богати на лутеин (както и на другите каротиноиди) продукти, което води до недостиг на лутеин в макулите на техните очи.


 

Когато американски учени анализирали количеството каротиноиди (в това число и на лутеин), приемани с храната от хора, страдащи или нестрадащи от старческа макулна дегенерация, било установено, че тези от пациентите, които не били засегнати от болестта, консумирали шест или повече порции дневно от богати на каротиноиди храни (особено спанак и различни видове зелета). При това изследване било открито, че приемането на 6 мг лутеин дневно води до 43-процентово намаление на риска от развитие на старческа макулна дегенерация.Катаракта (перде на окото)


При няколко мащабни изследвания беше установено също така, че съществува взаимна зависимост между дневното меню, богато на лутеин, и понижения риск от развитие на перде на окото (катаракта).

 

По време на едно от тези изследвания, при жените, които приемали най-много лутеин с обичайната си храна (средно по 949 микрограма на ден), през 10-годишния период на научния експеримент се появили с 27 процента по-малко случаи на тежка нуклеарна катаракта в сравнение с тези от участничките в изследването, които приемали обикновено най-малко лутеин на ден – само по около 179 микрограма.

 

Подобни открития били направени и при едно мащабно 12-годишно изследване на повече от 74 000 регистрирани медицински сестри на възраст между 45 и 71 години. Жените, които приемали най-много лутеин и зенаксантин (от спанак и къдраво зеле – Brassica oleracea varacephala) с ежедневната си храна, се оказали подложени на по-малък с 22 процента риск да им се наложи операция на перде на окото в сравнение с онези, които приемали най-ниски дневни дози от тези два каротиноида.

 

При едно друго научно изследване било открито, че хората, които са приемали лутеин в размер на 1245 микрограма на всеки 1000 калории храна през десетте години, предшестващи научния експеримент, развили два пъти по-малко нуклеарни катаракти в сравнение с доброволците, при които съдържанието на лутеин в обичайната храна било най-ниско.

 

Освен че предпазва от катаракта, съществуват данни, че продължителното приемане на лутеинови хранителни добавки може да подобри качеството на зрението при хора, страдащи от развитие на катаракта в напреднала възраст.