Дисковата херния е сред най-честите причини за поява на болка в кръста. Заболяването има хроничен ход на протичане с периоди на екзацербация, т.е засилване на оплакванията и последващо облекчаване на симптоматиката. В някои случаи обаче болката става нетърпима и не се повлиява от лечението. Точно тогава е уместна консултацията с неврохирург, който ще прецени ползите и рисковете от една евентуална хирургична намеса.

 

Какво представлява дисковата херния?


Гръбначният стълб на човека се състои от гръбначни прешлени. Между тях са разположени междупрешлени дискове, които играят роля на „амортисьори”, поемащи и равномерно разпределящи напрежението в гръбнака. Цялата тази структурна система е подсилена и от лигаменти, които допринасят за нейната стабилност.

 

Междупрешленият диск се състои от полутечно хрущялно ядро с колагенни влакна, което е заобиколено от фиброзен пръстен с концентрично разположени колагенни влакна. Тежки физически натоварвания, напредване на възрастта, генетична предиспозиция, продължително натоварване на кръста, съчетано с вибрационно въздействие, както и много други фактори са причина за настъпване на дегенеративни промени в диска. Нарушава се нормалното кръвоснабдяване на диска, настъпва дехидратация, която води до намаляване височината на диска, а оттам и до нарушаване на ставните връзки между прешлените с развитие на артрозни промени – остеофити, изместване на ставните повърхности една спрямо друга - сублуксация и хипертрофия на околоставната капсула и връзки.

 

Междупрешленният диск вече не е в състояние да поеме пълноценно напрежението в гръбначния стълб, което на даден етап води до появата на фисури във фиброзния пръстен и изтичане на полутечното ядро навън – хернииране.

 

В зависимост от това дали излизането на течното съдържимо е само в рамките на фиброзния пръстен или е достигнало и задния лигамент, който обхваща телата на прешлените, се различава дискова протрузия – когато пръстенът не е разкъсан и дисков пролапс – когато пръстенът е разкъсан и през цепката минава полутечното ядро. Всичко това може да доведе до компресия на гръбначния мозък и излизащите от него коренчета със съответната симптоматика.

 

Дисковата херния според местоположението си се дели на латерална, парамедианна и медианна. Най-често се срещат първите два вида, докато медианната се открива по-рядко и обикновено е свързана с повече усложнения.

 

Какви са симптомите ?

Най-често дискова херния се среща на ниво Л5-S1, по-рядко на ниво Л4-Л5. Характерни са следните оплаквания:

 

  • Болка по хода на седалищния нерв – болката е много силна, режеща със стрелкащ характер. Започва от кръста и продължава към задностраничната част на долния крайник чак до пръстите. Понякога ирадиира и към слабинната гънка. Засилва се при кихане, кашляне, напъване.
  • Позата е леко приведена с щадене на засегнатия крак, който стои леко свит. Наблюдава се изкривяване на гръбнака при ходене и леко накуцване.
  • Парестезии – чувство за изтръпване, мравучкане по дължината на крака често съпровождат болковата симптоматика.
  • Болка в областта на кръста – може да е и единствен симптом. Понякога се появява внезапно при хернииране на диска. Провокира се при притискане на мястото на излизане на нервното коренче и при разтягане на засегнатия нерв.
  • Повишен тонус на мускулите около гръбначния стълб. Това заедно с рефлекторната сколиоза - изкривяване на гръбнака са компенсаторни механизми за разширяване на междупрешления отвор и намаляване на компресията върху коренчето.
  • Невъзможно стъпване на пети или ходене на пръсти.
  • Намалена сетивност по хода на съответния дерматом, който се инервира от засегнатия нерв.
  • Намален мускулен тонус и намалена мускулна маса на засегнатия крайник.

 

Как се поставя диагнозата?

Невроизобразителните техники – рентгенография, скенер и ЯМР дават в почти 100% ориентация за наличието на дискова херния. Провеждането на електромиография дава насока за засягането на сетивни и двигателни нерви.

NEWS_MORE_BOX

 

Какво е лечението?

Лечението се изразява в щадящ режим – избягване на големи натоварвания, спане на по-твърдо легло, носене на корсети за стабилизиране на гръбначния стълб.

 

Медикаментозната терапия се изразява в прием на нестероидни противовъзпалителни средства, витамини от група В, в някои случаи и на миорелаксанти. Физиотерапията, мануалната терапия, балнеолечението имат също благоприятен ефект при хроничния стадий на заболяването.

 

Хирургична намеса се налага, когато болката не се повлиява от терапията, налице са тежки парези на мускулни групи, персистира тежкото изкривяване на гръбначния стълб. Абсолютно показание е медианната дискова херния с притискане на гръбначния мозък и развитието на двустранно засягане на коренчетата, парези и на двата крайника и нарушения в уринирането и дефекацията.