Лошото храносмилане е сигнал за появата на различни проблеми в стомашно-чревния тракт. То може да бъде нарушено по няколко основни причини, най-честата от които е грешка в рационалното хранене.


Пациентите споделят, че най-честият проблем, който касае стомашно-чревния им тракт, е появата на киселини. Това състояние се развива след ретроградно придвижване на киселина от стомаха към хранопровода.


Друг чест проблем е поглъщането на прекалено голямо количество храна, при което се развива прехранване. В такива условия най-честите симптоми са киселини и прекомерно отделяне на газове.Оригване се развива след твърде бързо хранене, при което се поглъща голямо количество въздух в стомаха или при консумация на газирани напитки, или прекалено мазна храна.


Стомашните инфекции и възпаления могат да са причина за развитие на гастрит. Страдащите пациенти от синдрома на раздразненото дебело черво имат често коремни болки, подуване на корема с прекомерно отделяне на газове и диария.


Лошото храносмилане може да бъде нередовен проблем или хроничен такъв. Той може да се среща ежедневно или почти ежедневно, както и по-рядко от един месец. За втория тип проблем обикновено се касае при случаен прекомерен внос на храна в стомаха, което затруднява функцията и правилната преработка на гастро-интестиналния тракт.


Най-честите симптоми, за които споделят пациентите с нарушено храносмилане, са киселини, газове и оригване, напрежение в корема или коликообразна болка по хода на червата, която може да ирадира и към гръдния кош. Към симптоматичната картина често се срещат гадене, повръщане и израз на лошото храносмилане може да бъде неприятното състояние запек или диария.


Храносмилането се влошава с напредване на възрастта. Нередовното или хронично лошо храносмилане може да се предизвиква от преяждане, злоупотреба с алкохол, честа употреба на аналгетици като аспирин и други болкоуспокояващи средства, прием на храна, към която организмът не е привикнал или има алергия, както и бързото хранене, и храненето под стрес.


Двете най-чести причини за хронично лошо храносмилане са затлъстяването, което увеличава налягането в коремната кухина, и тютюнопушенето, което увеличава производството на стомашни киселини и отпуска сфинктера между стомаха и хранопровода. Освен това статистиките доказват, че голям процент от хората с хронично влошено храносмилане страдат от инфекция с Helicobacter pylori. Тази бактерия е известна с това, че причинява появата на стомашна язва и учените се опитват все още да установят дали тя стои и в основата на други видове проблеми при храносмилането.

NEWS_MORE_BOX

 

Какви мерки може да вземем?

В основата за овладяване на този проблем стои въпросът за правилното хранене. Според водещите специалисти по диетология и гастроентерология, хранителният режим трябва да бъде добре балансиран и да осигурява внос на всички полезни хранителни вещества. Освен това отделните хранения трябва да бъдат по-често и в по-малко количество, за да се осигурява адекватна ситост на организма в равен интервал от време, което да принуди клетките на паметта на организма да изразходват и преработват всички постъпили калории и да не ги задържат в подкожната тъкан под формата на енергийни резерви.


Важна функция в овладяването на проблема имат и някои лекарствени средства. За овладяване на основните симптоми спомагат всички видове антиацидни средства – противокиселинни вещества, които са блокери на рецепторите, внасящи в стомаха водородни йони, които са част от състава на стомашните киселини. Също така съществуват медикаменти известни като блокери на протонната помпа, които директно блокират вноса на протони и производството на солна киселина в стомаха. Това е особено важно да се има в предвид при редовния прием на аспирин и други антикоагуланти, особено при пациенти с доказана инфекция с Helicobacter pylori, но несъществуваща за момента стомашна язва. В условията на налична язва аспиринът е противопоказан според световните журнали по правилна медикаментозна терапия.


Също така, ако прекомерната секреция на стомашната лигавица създава неудобството от появата на киселини и води до значителен риск от развитие на язва, специалистите съветват да се приема сукралфат, който създава гъст филм, покриващ стомашната лигавица, предпазвайки я от вредното въздействие на солната киселина в стомашния сок.


Нарушенията в храносмилането могат допълнително да бъдат коригиране чрез директно внасяне на храносмилателни ензими под формата на таблетки, както и таблетки или пробиотици, подпомагащи храносмилателния процес.


Някои билкови средства също се славят със свойството си да успокояват стомашно-чревния тракт и ускоряват храносмилането. Такива са чайовете от билката златен печат, кисел трън и жълта тинтява или махония. Специалистите съветват преди ядене да се изпива по половин чаша охладен чай от трите билки.