Повечето хора след инфекция с коронавирус-19 се възстановяват напълно в рамките на няколко дни до седмици. Някои пациенти обаче изпитват симптоми на ковид много след прекараната инфекция. Състоянието се нарича „лонг ковид“ или постковид синдром (ПКС). Всеки пациент може да развие симптоми на постковид синдром без значение от степента на влошаване при боледуване, минали заболявания, както и възрастов, расов или полов фактор.
 
Лонг ковид се развива най-вече при възрастни хора и хора със значителна история на заболяванията си.
 
Най-честите симптоми при постковид синдром са умора, задух, кашлица, миалгия и артралгия, гръдна болка, нарушена концентрация, влошено качество на съня, дълготрайна загуба на вкус и мирис, депресивен или тревожен синдром, температурен синдром, световъртеж и чувство на нестабилност, както и влошаващи се вече изброени симптоми при физическо или психическо натоварване – например стрес.
Ковид-19, освен че засяга белите дробове, засяга и някои други важни органи – сърце, бъбреци, както и нервната система. Възможно е да се развие перманентен задух, исхемична болест на сърцето,  бъбречна недостатъчност, инсулт, както и синдром на Гилен-Баре.
 
Ковид-19 поразява и кръвоносните съдове заради системен възпалителен процес, в следствие на който в тях може да започне образуването на тромби. Това е причината много пациенти да развиват дълбока венозна тромбоза, белодробна тромбемболия и други. Доказателствата сочат, че ковид-19 може да увреди и черния дроб.
 
Друго често усложнение е развитието на депресивен и тревожен синдром, както и посттравматично стресово разстройство.
Представено в Lancet кохортно проучване, включващо 959 пациенти с леки или никакви симптоми на ковид-19 показва, че процентното съотношение на пациентите в острата фаза сравнено със съотношението във фаза 4-ти месец и фаза 7-ми месец, споделят за постинфекциозен синдром, който може да персистира дълго време, като се редуват периоди на омостряне и затишие на  симптомите.
 
Пациентите се съветват да се хранят със здравословна храна, да приемат достатъчно количество течности и да отделят достатъчно време за почивка и нощен сън. Препоръчителен е приемът на витамин С и витамините от В група.