Какво представлява лимфоцитарният хориоменингит?


Лимфоцитарен хориоменингит (ЛХМ) е остро вирусно заболяване, протичащо с токсифекциозен синдром, серозен менингит или менигоенцефалит, характерни ликворни промени (в гръбначно-мозъчната течност) и най-често има благоприятен изход – завършва с пълно оздравяване. Причинява се от Lymphocytic choriomeningitis virus от род Arenavirus, сем. Arenaviridae. Той е с големина 50-300 nm, има външна обвивка, РНК вирус.


Заболяването представлява зооантропоноза (инфекциозно заболявания по животните, което се предава и на човека). Резервоар и източник на инфекцията са различини видове мишевидни гризачи и други животни - хамстери, кучета, свине и др. Животните отделят вируса във външната среда чрез фекалиите, урината и носния секрет.


 

Заразяването става чрез консумация на храни или вода, контаминирани (заразени) от гризачите, по-рядко по аерогенен (въздушно капков) път, чрез вдишване на контаминирани аерозоли или прах, а също и при ухапване от гризачи или от комари и кърлежи.


Заболяването е широко разпространено, но обикновено се срещат единични случаи, рядко малки епидемии. Рискови групи са хората, които живеят в близък контакт с гризачи, а храната и водата им не са защитени.


Входна врата е лигавицата на храносмилателната система или дихателните пътища. Поради изразен невротропизъм (афинитет към нервната тъкан) вирусът прониква в нервната система и предизвиква серозен менингит, по-рядко менингоенцефалит. Болестният процес повишава количеството на белтък в ликвора и причинява изразен мозъчен оток. Вирусът може да премине плацентарната бариера и да предизвика увреждания на матката.


При серозния менингит възпалителните изменения в мозъчните обвивки са умерено изразени. Съдовата стена е променена, с повишена съдова пропускливост и циркулаторни разстройства, около кръвоносните съдове се наблюдава лимфоцитна инфилтрация.


При енцефалит мозъкът е оточен, хиперемиран (свръхкръвоснабден), с точковидни кръвоизливи.
При хронифициране на процеса се наблюдават разрастване на съединителната тъкан и невроглиална пролиферация (увеличаване на броя на клетки на тъканта).


Как се проявява клинично лимфоцитарния хориоменингит?


Инкубационният период е 3-7 дни. Лимфоцитарният хориоменингит започва остро, с грипоподобни симптоми - втрисане с повишаване на температурата до 39-40°С, отпадналост, нетърпимо главоболие, ретробулбарни болки (зад очната ябълка), често болки в корема и повръщане, инекция на конюктивите (зачервяване на видимата част на окото, заради разширяване на конюнктивалните кръвоносни съдове) и хиперемия (свръхкръвоснабдяване) на орофаринкса (задната част на устната кухина).

 

NEWS_MORE_BOX


При повечето от болните се увеличават шийните лимфни възли. Възможно е увеличение на черния дроб и далака. Температурата е с продължителност 7-14 дни и често има двувълнов характер. В хода на токсиинфекциозните прояви се вклкючва неврологична симптоматика. Менингорадикуларният синдром е изразен с вратна ригидност (скованост).


Често се установяват промени в очните дъна. Отбелязват се нарушения на психиката - сънливост, брадипсихия (забавено мислене), халюцинации. Постепенно температурата се понижава и оплакванията намаляват, но понижената двигателната активност продължава с периодично засилващо се главоболие. Понякога така завършва заболяването.


През втория период, който се развива след 8-10 дни, се появяват и енцефалитни прояви - световъртеж, психосензорни разстройства, нарушение на пространствените възприятия, халюцинации. В този период се засягат черепномозъчните нерви (птоза на клепачите, асиметрия на лицето, вестибуларни нарушения).


От неврологичния статус се наблюдават – анизорефлексия (разлика в рефлексите между дясната и лявата страна) хиперрефлексия (болестно усилени рефлекси), хеми и парапарези (частично нарушена загуба на движение на мускулите). По-рядко се наблюдават епилептоподобни гърчове. При някои болни има миелитни прояви (ретенция или инконтиненция на урината, сетивни нарушения от проводников тип).


Заболяването има продължително вълнообразно протичане с периоди на подобряване и влошаване, но прогнозата е благоприятна.