В света над 1 милион души живеят с лимфом. Всеки ден се регистрират по 1000 нови болни. Приблизително около 200 000 болни умират от лимфом всяка година.

 

Лимфомът е петото по честота злокачествено заболяване в света по данни на Световната здравна организация и се нарежда след меланома и рака на белия дроб. Неходжкиновият лимфом е един от най-бързо развиващите се видове рак.

 


В западните страни се отчита тенденция на нарастване на честота на случаите на лимфом - за последните 30 години те са се увеличили с 80 %. Само в САЩ всяка година се регистрират около 63 000 нови случая. На база на актуалните световни данни относно честота на заболеваемост от лимфом, експертите смятат, че в България на година има между 1000-1400 новозаболели от коварното заболяване.

 


Данните отчитат и друга негативна тенденция – възрастта на заболелите значително пада. Докато заболяването се считаше за характерно във възрастта 45-60 години, все повече зачестява регистрирането на случаи при млади хора между 20 и 45 години.
 
Лимфомът е злокачествено заболяване на кръвта. Най-често възниква в лимфните възли, където лимфоцитите започват да се размножават неконтролируемо. След натрупването им в тях се разпространяват в други лимфни зони. Постепенно процесът обхваща и съседни тъкани и навлиза в жизненоважни органи.
Различават се четири стадия на заболяването:

 • лимфоцитите са локализирани само в една група лимфни възли,
 • лимфоцитите са разпространени в две или повече групи лимфни възли, но от едната страна на диафрагмата (всички са разположени в гръдния кош или в коремната област),
 • лимфоцитите са разпространени в гръдния кош и коремната област,
 • процесът на разпространение на лимфоцитите обхваща, освен лимфните възли и друг орган, като костен мозък, черен дроб, бели дробове.
В 65 % от случаите лимфомът се открива късно. Късното откриване на болестта категорично обрича болните и компрометира ползите на съвременното лечение. Важно е да се знае, че изходът на заболяването се предопределя от ранната диагноза. Лекуван в ранен стадий лимфомът може да е излечим.

 


Причините за късното откриване на заболяването основно са две:

 • Заболяването не е познато сред населението – при поставянето на диагнозата 97 % от болните не са чували нищо за лимфом и не познават заболяването. Тези данни недвусмислено сочат, че хората не са наясно със симптомите на заболяването, за да бъде то разпознато в ранния му стадий. Лимфомът най-често се открива случайно при консултация относно друг здравословен проблем.
 • Поради общия характер – твърде много симптомите наподобяват на заболяване от грип, настинка, преумора, поради което признаците са пренебрегвани не само от засегнатите, но често не са разпознати от лекарите навреме. Според допитване на Световната лимфомна коалиция (Обединение на 44 пациентски организации на болни от лимфом от 33 държави) 55 % от болните с лимфом имат поне една грешна диагноза преди поставянето на вярната диагноза.
Симптомите:

 • безболезнено подуване на лимфните възли,
 • нощно изпотяване,
 • повишена температура с неизяснен произход,
 • безпричинна загуба на тегло и отпадналост,
 • кашлица или задух,
 • постоянен сърбеж по тялото.
Диагностика
Единствено от консултация при специалист хематолог може да се предполага заболяване от лимфом при изброените симптоми. Специалистът определя изследвания, посредством които да се отхвърли или потвърди съмнението за болестта.Лечение
Причините за възникването на болестта са комплексни и все още не са напълно изяснени. Безспорен е фактът обаче, че колкото по-рано е разпознато заболяването и е въведено адекватно лечение, толкова по-благоприятна е прогнозата при лечение.Повече от 2,1 милиона болни от лимфом по света се лекуват със съвременна таргетна терапия. Изнесени наскоро в публичното пространство данни от продължило десет години клинично изследване, потвърждава, че ползата от съвременната таргетна терапия се запазва и надесетата година при близо половината от 399 пациенти с агресивна форма на лимфом. При този вид съвременна терапия все повече се увеличава броят на болните, постигнали ремисия или излекуване.
При таргетна терапия се атакуват единствено раковите клетки. Прилагането на терапията при неходжкинов лимфом в голям процент от случаите показва промяна в хода на заболяването и постигането на контролиран процес, който води до излекуване или продължителна ремисия.


В България болните с лимфом получават съвременно стандартно лечение безплатно от година.


 

* * *

15 септември е Международен ден за борба с лимфома. В тази връзка Българското сдружение на болните от лимфом поставя началото на информационна кампания за заболяването лимфом „Светлина за утре“. Цел на кампанията е да запознае широката  общественост със симптомите на заболяването и значението за ранното му откриване и лечение.

 Българското сдружение на болните от лимфом с подкрепата на фармацевтична компания Рош България организира събития с кулминация  -  концерт на група АКАГА при входа на Борисовата градина край езерото Ариана на 16 септември от 19.30 часа.

 При необходимост от повече информация, съвет или подкрепа, Българското сдружение на болните от лимфом предоставя следните телефонни номера за връзка: 02/866 47 00 и 02/865 29 09; контакт може да бъде осъществен и на горещата телефонна линия на Националната пациентска организация 0700 10 515.