Лимфедемът е подуване, което се развива, когато лимфните съдове в дадена част на тялото вече не са в състояние да пренасят цялата лимфна течност от съответната област.

 

Когато това се случи, лимфната течност може да се натрупа и да доведе до поява на оток.


 

Лимфните възли са малки структури, които филтрират токсините от организма. Прозрачната течност, наречена лимфа, съдържа бели кръвни клетки, които се борят с възникнала инфекция или възпаление.

 

Рискът от развитие на лимфедем зависи от начина, по който са отстранени лимфните възли. Методите на отстраняване могат да бъдат два вида: сентинелна биопсия и дисекция на аксиларни лимфни възли.

 

Сентинелните лимфни възли са първите лимфни жлези, до които достигат раковите клетки от първичния тумор. Тъй като раковите клетки проникват от това място, степента в която са навлезли в сентинелните лимфни възли дава важна информация за стадия на заболяването и подпомага избора на бъдещото лечение.

 

Биопсията на сентинелна лимфна жлеза се изпълнява като се инжектира радиоактивен индикатор в зоната. Той достига до лимфните възли в областта на подмишницата за около 5-7 минути. Може да има повече от един сентинелен лимфен възел, но обикновено средно са два.

 

След отстраняването му може да се оцени потенциала на метастазиране на туморните клетки. Рискът от развитие на лимфедем след биопсия на сентинелни лимфни възли е нисък. 

 

Около 5 до 7 на всеки 100 души, могат да развият лимфедем след тази процедура.

 

По време на аксиларната дисекция се отстраняват по-голям брой лимфни възли, за които има съмнение, че имат ракови клетки. Рискът от развитие тук е значително по-висок. Засягат се около 15 до 25 на всеки 100 души.

Какви са признаците на лимфедем?

Признаците могат да включват усещане за тежест или болка. Повечето пациенти с лимфедем съобщават, че усещат кожата си по-стегната, по-малко гъвкава. След натиск с пръст върху кожата остава вдлъбнатина. Вените на засегнатата ръка са по-малко забележими, отколкото на другата ръка.

 

Лечението на лимфедем може да бъде два вида, инвазивно или неинвазивно, и има няколко основни части.

 

Грижа за кожата. Много е важно пациентите да се предпазват от слънчеви изгаряния. Специалистите препоръчват използването на слънцезащитен крем с SPF най-малко 30. Използването на обикновени лосиони за тяло също е от съществено значение, по този начин се предпазва кожата на засегнатата ръка от изсушаване и напукване.

 

Компресия. Тя помага за дренаж на лимфната течност от подутото място. Опциите за компресия включват еластични (разтегливи) дрехи, компресионни превръзки с късо разтягане и други нееластични компресионни облекла, които се използват през нощта.

 

Друг медот, който помага при лимфедем е ръчният лимфен дренаж. Това е нежна форма на масаж, която помага за подобряване движението на лимфна в засегнатата област.

 

Много пациенти задават въпроса дали има медикаменти, които се използват за лечение на лимфаденит.

Отговорът е не. На този етап няма одобрени лекарства за лечение на това състояние.

 

Отокът може да остане лек и стабилен или може бавно да се увеличава с течение на времето. Прилагането на лечебна програма за овладяването му ще помогне да се държи под контрол.


Източник:

https://www.mskcc.org/cancer-care/patient-education/common-questions-about-breast-related-lymphedema