Какво представлява лимфаденитът?

Лимфните възли са малки органи с овална форма, които съдържат имунни клетки (лимфоцити), които унищожават патогени, като вируси. Лимфните възли са важна част от имунната система на организма.


Лимфните възли се намират в различни части на тялото, като шията, подмишниците и слабините. Те са свързани с лимфни съдове, които пренасят лимфата по цялото тяло. Лимфата е бистра течност, съдържаща бели кръвни клетки и мъртви и болни тъкани, подлежащи на премахване от организма. Основната функция на лимфните възли е да приютят клетките за борба с болестите на организма и да филтрират лимфата, преди тя отново да влезе в кръвообращението.Когато човек е болен, лимфните възли изпращат клетки и съединения, които се борят с болестите, те могат да се възпалят или да станат болезнени. Състоянието на възпалени лимфни възли се нарича лимфаденит.


Какви са причините за лимфаденит?

Възпалението на лимфните възли може да възникне по различни причини. Всяка инфекция, включително обикновената настинка, може да причини подуване на лимфните възли. Ракът също може да причини възпаление на лимфните възли. Това включва рак на кръвта, като левкемия и лимфом.


Какви са симптомите на лимфаденит?

Възпалението на лимфните възли може да причини различни симптоми. Симптомите зависят от причината за лимфаденит и местоположението на подутите лимфни възли. Честите симптоми, придружаващи възпаление на лимфните възли, включват:

  • Чувствителни, подути лимфни възли в областта на шията, подмишниците и слабините;
  • Проблеми, засягащи горните дихателни пътища, като хрема или болки в гърлото;
  • Треска;
  • Подуване на крайниците, което може да показва блокиране на лимфната система;
  • Нощно изпотяване;
  • Втвърдяване и уголемяване на лимфните възли, което може да показва наличието на тумор

Как се диагностицира лимфаденитът?

Обикновено лекарят диагностицира възпалението на лимфните възли чрез физикален преглед. Лекарят ще опипа местоположението на различни лимфни възли, за да провери за подуване или чувствителност. Докторът може също така да попита пациента за всички свързани със състоянието симптоми.


Може да бъдат назначени кръвни тестове, за да бъде проверено за инфекции, както и образни изследвания, като рентгенография или компютърна томография за откриване на тумори или източници на инфекция.


Тъй като широк спектър от състояния могат да причинят възпаление на лимфните възли, лекарят може да поиска биопсия. Биопсията на лимфните възли е кратка процедура, при която лекарят, при която се взема материал (проба от тъкан) от лимфния възел за изследване под микроскоп. След това патолог изследва тази проба и интерпретира лабораторните резултати. Биопсията често е най-надеждният начин да бъде определено защо е възникнало възпаление на лимфните възли.


Как се лекува лимфаденитът?

Лечението на възпаление на лимфните възли зависи от причината за състоянието. В някои случаи лечение може да не е необходимо. Например, малко вероятно е лечението да се препоръча за:

  • Здрави възрастни хора, чиито тела вече побеждават инфекцията;
  • Деца, чиято активна имунна система може да доведе до често подуване на лимфните възли

Ако е необходимо лечение, то може да варира от самолечение до операция и други терапии.


Самолечение


Пациентът може да бъде посъветван да използва противовъзпалително средство за понижаване на температурата, като ибупрофен, заедно с топъл компрес. Повдигането на подутата област също може да помогне за облекчаване на възпалението.


Лекарства


В други случаи може да бъде предписан курс на лечение с антибиотици, за да помогне на организма да се бори с инфекцията, която причинява подуване на лимфните възли.


Дрениране на абсцес


Ако самият лимфен възел се инфектира, може да се образува абсцес. Подуването обикновено намалява бързо, когато гнойта се източи. При абсцес се прави малкък разрез на кожата и гнойта се източва. След което мястото може да бъде превързано с марля, за да бъде осигурено заздравяване.


Лечение на рак


Ако подуването на лимфните възли се дължи на рак, има редица възможности за лечение. Те включват операция за отстраняване на тумора, химиотерапия и лъчетерапия. Лекарят ще обсъди всяка от тези опции с пациента, включително техните плюсове и минуси, преди да започне лечението.


Библиография:
Johns Hopkins Medicine. Lymphadenitis
Leukemia & Lymphoma Society (LLS). Lymph node biopsy
Mayo Clinic Staff. (2016). Swollen lymph nodes
Healthline. Lymph Node Inflammation (Lymphadenitis)