Лихен склерозус (Lichen sclerosus) представлява хронично възпалително заболяване на кожата, което най-често засяга жените преди пубертета или след менопаузата. Макар и рядко, състоянието може да засегне и мъжете. Когато обхваща областта на гениталиите при мъжете, болестта се нарича balanitis xerotica obliterans.


Лихен склерозус се характеризира с кожни промени на външните гениталии. Най-честото се проявява с образуването на обрив, състоящ се от зачервявания с различна форма и големина, които включват вулвата и перианалната област при жените. Главата на пениса и други части на тялото при мъжете също могат да бъдат засегнати. Лихен склерозус засяга по-често мъжете, които са необрязани.


Лихен склерозус може да засегне всяка част от кожата. Някои пациенти, страдащи от състоянието, нямат никакви симптоми, докато други изпитват интензивен сърбеж, дискомфорт и / или развиват ерозии и язви. Лихен склерозус обикновено протича с редуването на периоди на ремисия и рецидиви. Ако заболяването е тежко, дори леки ожулвания могат да причинят кървене, разкъсване и образуване на мехури.Състоянието се усложнява от постоянното нараняване на засегнатите области, което създава функционални проблеми като затруднено уриниране, дефекация и затруднен полов акт при засегнатите жени и затруднено уриниране или ерекция при засегнатите мъже. Наличието на лесно ранима и чувствителна кожа влияе върху физическата активност и избора на облекло. Заболяването не е заразно, нито се предава по полов път.


Изследвания потвърждават, че лихен склерозус се предизвиква от комбинация от дисфункция на имунната система и генетични фактори, въпреки това точните причини за възникването на разстройството все още не са напълно изяснени. Лечението се базира на прилагането на локални кортикостероиди в случаите, когато състоянието засяга гениталната област при жените.


Проучванията показват, че редовната употреба на мощни локални кортикостероиди при жени предотвратява образуването на лезии и намалява риска от развитие на рак на кожата в областта, която е засегната от лихен склерозус.


В някои случаи за лечението е необходима хирургична интервенция, като обрязване при мъже, а в други случаи също могат да бъдат използвани перорални имуносупресивни лекарства.

 

Лихен склерозус е свързан с повишен риск от плоскоклетъчен карцином при жени със засягане на гениталиите. Скринингът е важно да бъде извършван през целия живот на пациентите със заболяването, като е необходимо и продължително лечение, за контролиране на разстройството.


При деца с лихен склерозус, който засяга перианалната област, запекът може да бъде сред първите признаци на болестта.


Рядко лихен склерозус може да засегне и други области на кожата като гърдите, китките, рамото, шията, гърба, бедрото и устата. Кожата често изтънява, става лъскава, набръчкана и подобна на пергамент. Често се появяват напуквания и лилави петна (екхимози - петнисти кръвоизливи). Най-първоначалните обриви на лихен склерозус имат порцеланово бял център, заобиколени от зачервяване. 


При областите от кожата, които са изложени на триене, могат да се развият мехури или синини. Дългосрочните последствия от лихен склерозус са образуване на области с лъскава, изтънена кожа, която има тенденцията да бъде суха, напукана или лесно кървяща. Това също води до нарушение на кожата на външните полови органи, стесняване на отвора на уретрата, вагината или ануса и фимоза (невъзможност за издърпване на препуциума назад) при мъжете. Наличието на незарастващи язви или повдигнати язви в областта на външните гениталии при жените поражда риск за развитието на плоскоклетъчен карцином.


При мъжете лишеят склерозус най-често засяга препуциума на пениса, въпреки че може да засегне и други области на тялото. Края на препуциума може да стане стеснен и белезникав. Възможно е също да се появят обезцветяване и кожни промени. Симптомите включват също сърбеж, болезненост и болезнена ерекция. При мъжете засягането на перинеалната област е рядко.


В някои редки случаи кожните лезии могат да се развият и в устата. Лезиите се състоят от синкаво-бели плоски неправилни и неравномерни участъци от вътрешната страна на бузите и / или небцето. Езикът, устните и венците също могат да бъдат засегнати от състоянието.


Библиография:
Goldman BD. Lichen Sclerosis. In: NORD Guide to Rare Disorders
Cooper SM and Arnold SJ. Patient Education: Lichen Sclerosus
National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases (NIAMS). Lichen Sclerosus