Жените, много повече, от мъжете са подложени на уринарни инфекции. Това се дължи на анатомичните особености на уринарния тракт при тях. Във включващите се в него бъбреци, пикочен мехур, пикочопроводи и пикочен канал (уретра), дължината на последния при жените е по-къс, което и предразполага по-лесното навлизане на патогенни и условно-патогенни микроорганизми към пикочния мехур. В по-голямата си част инфекциите на уринарния тракт са инфекции на пикочния мехур – цистит. Циститът не се смята за сериозно заболяване и се третира лесно, стига лечението да е започнало при ранните му симптоми. Опасни са усложненията на цистита, а именно пренасянето на инфекцията към бъбреците, което може да доведе до сериозното им увреждане.

Към инфекции на уринарния тракт се предразположени поначало бременните жени, жените в менопауза, възрастните над 65, хората с диабет. По-висока честотата на инфекциите на уринарния тракт се наблюдават при наличие на камъни в бъбреците и мъжете с уголемена простатна жлеза. При някои жени циститът е рецидивиращ, категоричните причини за което все още не са ясни.

Иначе инфекции на уринарния тракт се отчитат повече през зимата, заради простуда, но пикът им се наблюдава и през лятото и ранна есен. Фактори за това са високите температури и обичайното време за годишен отпуск и отдих, което понякога съчетава неблагоприятни обстоятелства и възможност за поддържане на добра лична хигиена, контакт с множество микроорганизми, каквито дава водата в естествените или изкуствени водни басейни, условията за простуда и изпитание на локалния имунитет при потапянето на загрялото тяло в десетина-петнадесет градуса по-хладна вода. Не на последно място, лятото е време на по-активен сексуален живот, понякога и смяна на партньори, което и допълнително допринася за срещата с патогенни микроорганизми и предизвикателства към имунитета.

Навлизането на неспецифични за уринарния тракт микроорганизми става основно по два начина: пренасянето на нормално обитаващите червата микроорганизми чрез екскрементите от ануса към уретрата и преминаването им към уретрата след заразяване при полов контакт от вагината при жените. Практики като анален секс носят риск от инфекции на уринарния тракт както при жените, така и при мъжете при пренебрегване на необходимите средства за защита.

Един от първите признаци на инфекция на уринарния тракт е паренето при уриниране. Описват се още чести позиви за уриниране, но с отделяне на малко количество урина. Усеща се тежест и слабост в областта на пикочния мехур.

При инфекция се мени цвета на урината. За неблагоприятната промяна показател е и неприятната й, нетипична, миризма.

NEWS_MORE_BOX


При изброените признаци състоянието следва да се лекува, за да се предотврати пренасянето на инфекцията по-нагоре в отделителната система. Симптоми за усложняване на инфекцията е болката в областта на бъбреците, от едната или двете страни под ребрата, наличието на температура, треска, гадене и повръщане.

Възрастните хора, бременните, хората с диабет и накърнен имунитет, бъбречни проблеми, следва да потърсят специалист веднага при установяването на някои от първите признаци на инфекция на уринарния тракт, тъй като при тях те водят по-бързо до неприятни усложнения.

Инфекцията на уринарния тракт се установява лесно и бързо – чрез изследване на урина. Лечението е чрез антибиотици, което не бива да се преустановява при първите признаци на подобрение, а да се следва до края на предписания период в посочената от лекаря схема и дози.

Препоръка за избягване на инфекциите на уринарния тракт и по-лесното им излекуване е да се приемат възможно повече и по-често течности, като се избягва задържането на позивите за уриниране.

Съвет към жените за избягване на инфекция е, освен да правят възможно най-скоро тоалет след посещение по голяма нужда, особено през лятото, и да уринират веднага след секс. При жените в постменопауза от полза може да бъде прилагането на вагинален препарат с естроген. Изборът на измивни средства също не е без значение. Прилагането на агресивни детергенти за измиване на деликатната кожа на гениталиите при жената води до изсушаване на лигавицата и унищожаване на локалния имунитет, което предразполага към по-лесно инфектиране. На киселинността на вагиналната флора вредят и душ-геловете. Подходящи за поддържане на личната хигиена са специално разработените за жената интимни продукти, които едновременно помагат за отстраняването на вредните микроорганизми и секрети, поддържат естествената киселинност на вагината и създават желаното чувство за чистота и комфорт.