Наличието на левкоцити в урината е признак за възпалителен процес на бъбреците, пикочните пътища или половите органи.

За да се открие причината и установи заболяването е необходимо да се предприемат и други изследвания, тъй като възпалителният процес в отделителната система или половите органи води до множество усложнения.


Нормално в урината се съдържат до 10 левкоцити в 1 мкл, които не променят цвета и прозрачността й.


Броят на левкоцитите нараства при заболяване на организма. Тогава урината става мътна. В нея се забелязват отделни частици.


При възпалителни заболявания на женските полови органи в урината се регистрира високо съдържание на левкоцити, което изисква повторно изследване, но на стерилна такава.


Когато произходът е вследствие на възпалително бъбречно заболяване, левкоцитите обикновено имат едно ядро. При възпаление на пикочните пътища, са с две. При дистрофични нарушения в бъбреците в левкоцитите се намират мастни вещества.


Най-често наличие на левкоцити има при възпалителни бъбречни заболявания (пиелонефрит), докато при инфекциозно-алергичните заболявания на бъбреците (гломерулонефрит) се отчитат други признаци. Например, високо съдържание на еозинофили – вид левкоцити, които са типични при алергична реакция на организма. 

 

Заболяването - какво може да бъде...
За да се установи заболяването, се провеждат следните изследвания:

  • двукратна стерилна урина – урината се дава сутрин без да се прекъсва струята в два контейнера. Когато левкоцитите са налични в първия, то възпалителният процес обхваща пикочения канал, простатна жлеза. При наличието им във втората – пикочния мехур, уретерите, бъбреците.
  • трикратна стерилна урина – пробата се дава след масаж на простатната жлеза. Когато левкоцитите се намират предимно в първата доза, възпалението е най-вероятно на пикочния канал и простатната жлеза. При равно количество на левкоцити и в трите дози се предполага заболяване на бъбреците.Количествени методи на изследване на урината
Количествените методи дават възможност за определяне на количествата еритроцити, левкоцити и цилиндри, отделени с урината.
Това спомага да се открие скрита левкоцитурия, която често се наблюдава при хронични заболявания на бъбреците, и характера на възпалителния процес.

При хроничен пиелонефрит количеството левкоцити надвишава еритроцитите, а при хроничен гломерулонефрит и артериосклероза е обратното, еритроцитите са повече от левкоцитите.


Как правилно се дава урина
Важно е да се спазват няколко правила за получаването на достоверен резултат.
При общ анализ се дава първа сутрешна урина в стерилен контейнер. Такива се предлагат в аптеките на достъпни цени.
Преди това се изисква измиване на половите органи със сапун и леко подсушаване с чиста кърпа.
В случай, че урината не се дава за изследване веднага, то е желателно да се съхранява в хладилник до отнасянето й в лабораторията през деня.